Venäjän rekat vyöryvät Ukrainaan: "Kiirehdimme pyörtämään päätöksen"

Venäjän päätös lähettää avustusrekkasaattueensa Venäjältä rajan yli Ukrainaan on tuomittu rajaloukkaukseksi. Näin sanovat sekä Ukraina että EU.

22.8.2014 17:31 | Päivitetty 22.8.2014 17:31

Euroopan unionin korkea ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton tuomitsee Venäjän päätöksen lähettää avustusrekat Ukrainaan ilman Ukrainan suostumusta.

– Tämä on selkeä rajaloukkaus Ukrainaa kohtaan, Ashtonin tiedottaja Sebastien Brabant sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän huomautti, että Venäjän päätös ei vastaa sitä, mitä Ukraina, Venäjä ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ovat aiemmin avustuskuljetuksesta sopineet.

– Kiirehdimme Venäjää pyörtämään päätöksensä.

Ukraina kuvaili rekkojen lähettämistä maaperälleen ”suoraksi invaasioksi”. Venäjä on varoittanut Ukrainaa, että kuljetusta ei saa häiritä. Venäjän mukaan kuljetus on puhtaasti humanitäärinen.

EU:n mukaan Venäjän humanitäärinen apu tulee toimittaa kansainvälisen lain hengessä ja suostumuksessa Ukrainan kanssa.

– Se edellyttää etenkin kaiken apua koskevan tarpeellisen tiedon ja turvallisuustakuiden tuottamista Punaisen Ristin kansainvälisen komitean henkilökunnalle ja ajoneuvoille koko operaation ajaksi, sillä Punainen Risti ei hyväksy aseistettuja saattajia, Brabant sanoi.

Venäjän apusaattuetta on pelätty niin sanotuksi Troijan hevoseksi. Venäjän on pelätty käyttävän apusaattueen kulun häiriintymistä tekosyynä hyökätä Ukrainaan. Maalla on Ukrainan rajan tuntumassa tuhansia sotilaita.

Ukrainan mukaan noin sata Venäjän rekkaa on ylittänyt rajan. Maa kertoo, että Ukraina on ehtinyt tarkistaa rekoista vain 34 tai 35.

Sadat tuhannet siviilit ovat paenneet Itä-Ukrainan taisteluita. Punaisen Ristin mukaan pakolaiset tarvitsevat kiireesti muun muassa vettä, lääkkeitä, ruokaa ja majapaikkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?