OP-Pohjolan Karhinen: Meillä on valmius ja halu lainata yrityksille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Karhinen: Keskustelu asunnoista on ollut ihmisarvoa alentavaa

OP-Pohjolan pääjohtajan Reijo Karhisen mielestä keskustelu asuntomarkkinoiden kahtiajaosta karkasi käsistä.

­

21.8.2014 12:16 | Päivitetty 21.8.2014 17:03

Miljoona asuntoa väärällä paikkakunnalla. Asuntolainan marginaali postinumeron mukaan. Syrjäseudun asunto käytännössä arvoton, jos ei käy kaupaksi.

Suomen asuntomarkkinoita jaettiin vuoden alkupuoliskolla kahtia. Oli hyviä kasvukeskuksia ja huonoja haja-asutusalueita, joissa asunnot eivät käy kaupaksi. OP-Pohjola-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen mielestä keskustelu karkasi käsistä.

– Se oli ihmisarvoa alentavaa keskustelua. Lehdissä oli kuvia yksittäisistä omakotitaloista, Karhinen sanoo Taloussanomien haastattelussa.

Vaikka kahtiajakoa on havaittavissa, asuntojen arvoa ei voi mitata pelkästään euroissa vaan sillä, miten hyvin ne täyttävät asumistarpeet, Karhinen sanoo.

OP-Pohjolalle keskustelu on tuonut lisää liiketoimintaa. Kasvukeskusten ulkopuolisissa kaupungeissa asiakkaat ovat tulleet hakemaan oranssia asuntolainaa, kun kilpailijat ovat vähentäneet antolainaustaan.

"Arvotpoikkeavat"

OP-Pohjola käy läpi yhtä historiansa suurinta murrosta. Ryhmän omistukseen kokonaisuudessaan ostettu Pohjola Pankki poistuu pörssistä, ja osuustoiminnallisuus vahvistuu.

Ryhmä on virtaviivaistanut päätöksentekoaan entistä enemmän konsernimaiseksi. OP-Pohjolassa on useiden yhtiöiden sijaan kolme liiketoimintasegmenttiä – pankkitoiminta, vahinkovakuutus ja varallisuudenhoito – ja niillä omat segmenttijohtajansa.

Karhisen mukaan päätöksenteosta tulee enemmän liiketoimintalähtöistä, kun aiemmin päätöksiä on tehty enemmän yksittäisten ryhmään kuuluvien yhtiöiden näkökulmasta. Nordea on valikoitunut pääkilpailijaksi kokonsa vuoksi, mutta Karhinen sanoo OP-Pohjolan ottavan kaikki kilpailijansa vakavasti.

– Nordea on hyvin johdettu pankki, ja meillä on paljon yhteistä, mutta arvomme poikkeavat, Karhinen korostaa OP-Pohjolan osuustoiminnallisuutta.

"On halu javalmius"

Osuustoiminnallisuus on herättänyt keskustelua. Kun perinteiset osuuskunnat – S-ryhmä ja OP-Pohjola – ovat kasvaneet alojensa markkinajohtajiksi, palvelevatko ne enää asiakasomistajaa?

Karhisen mukaan siitä ei ole kysymystäkään. Esimerkiksi käy OP-Pohjolan lupaus viedä yritysasiakkaansa taantuman yli. Viime vuosina finanssiryhmä on pitänyt yllä yrityslainakannan kasvua ja kahminut markkinaosuuksia.

Osa yrityksistä on kuitenkin huolissaan siitä, etteivät osuuspankit ole aina halukkaita pidentämään epävarman talousympäristön kanssa painivien yritysten laina-aikoja – tai vähintään kohottavat kustannuksia reilusti.

Karhinen tunnustaa, että paikoin kustannukset ovat voineet nousta liikaa. Toisaalta pidemmän laina-ajan pitää näkyä myös hieman korkeampina kuluina.

– Silloin on jotain hämminkiä, jos pankki ei tule vastaan. Meillä on halu ja erinomaisen hyvä valmius pidentää yritysten laina-aikoja sekä lainata yrityksille.

Eiristiriitaa

Kuluva vuosi voi olla kolmas perättäinen, jolloin Suomen talous supistuu. Samalla suurpankit tahkoavat huipputuloksia.

OP-Pohjolan alkuvuosi oli kautta aikain toiseksi paras. Tammi–kesäkuussa tulos ennen veroja kasvoi 23,7 prosenttia 488 miljoonaan euroon.

Selvään kasvuun on kääntynyt tärkein tuottojen lähde korkokate, kun pankkien varainhankinta on halventunut. Lisäksi aiempien vuosien varainhankinnan kallistumista seuranneet marginaalikorotukset on ajettu lainakantaan. Karhinen myöntää, että pankit eivät ole itkeneet varainhankinnan halpenemista samalla tavalla kuin sen kallistumista.

– Marginaaleissa on pikemmin lasku- kuin nousupaineita.

Ristiriitaa talouden nollakasvun ja pankkien huipputuloksien välillä ei Karhisen mukaan juuri ole. Pankilla menee yhtä hyvin kuin sen asiakkailla, eli asiakasyritykset ovat hyvässä kunnossa.

Pääjohtaja sysää vastuuta hieman yrityksille, jotka ovat hänen mielestään ylivarovaisia eivätkä investoi. Lainatarjonnassa ei ole ongelmia, eikä sitä OP-Pohjolassa heikennä edes omia pääomia syönyt Pohjola-kauppa, hän sanoo.

– Olisi häpeällistä jäädä kiinni siitä, että kauppa vähentäisi yritysrahoitustamme. Emme jarruta tänä tai ensi vuonna.

Taloussanomat kertoi toukokuussa, että suomalaispankkien yrityksille tarjoamat lainaehdot ovat heikommat kuin kansainvälisillä pankeilla irtisanomispykälän vuoksi. Karhisen mukaan yrityslainojen laatu ei vaikuta rahoituksen kysyntää, mutta hinta jonkin verran.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?