Fortum: Ilmastonmuutosta voidaan hillitä kustannustehokkaasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt sen sanoi jo energiayhtiökin: Ilmastonmuutos on totta

Varmuus ilmaston muuttumisesta on energiayhtiö Fortumin mukaan kasvanut. Yhtiö toivoo päätöksiä, jotka vähentäisivät hiilidioksidipäästöjä, mutta olisivat myös kustannustehokkaita. Tuista voisi sen mukaan luopua.

19.8.2014 14:42 | Päivitetty 19.8.2014 16:22

Vaikka taloushuolet ja konfliktit ovat viime aikoina vieneet politiikan ja median päähuomion, ilmastonmuutos ei ole kadonnut mihinkään. Fortumin ilmastoasioiden päällikön Kari Kankaanpään mukaan tieteen viesti on selvä.

– Aika käy vähiin: Maailmanlaajuinen päästökiintiö täyttyy todennäköisesti 2040-luvulla, hän sanoi yhtiön Energy Review -katsauksen julkistamistilaisuudessa.

Jos kiintiötä ei ylitetä, ilmaston lämpeneminen voisi pysyä kahdessa asteessa. Ilmastoalan asiantuntijat ovat kiistelleet siitä, pystytäänkö ilmastonmuutos rajoittamaan tähän.

Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula arvioi, että kymmenen vuoden päästä tilanne on paljon vakavampi kuin nyt oletetaan.

Näin siitä huolimatta, että hän pitää todennäköisenä, että EU pääsee vuodelle 2020 asetettuihin uusiutuvaa energiaa koskeviin tavoitteisiin.

Tämä tarkoittaisi, että kasvihuonekaasujen päästöt olisivat tuolloin 20 prosenttia pienemmät, uusiutuvia energialähteitä käytettäisiin 20 prosenttia enemmän ja energiatehokkuus olisi 20 prosenttia suurempi kuin vuonna 1990.

Matalat hinnat eivätinnosta investoimaan

EU-tavoitteeseen pääseminen olisi Kuulasta hienoa, mutta tilanteen varjopuoli on, että ilmastonmuutosta on hillitty poliittisin toimin ja tukemalla. Tuet vääristävät markkinoita.

Sähkön osuus energian kokonaiskulutuksesta kasvaa jatkuvasti, mutta tuet, verot ja maksut ovat nostaneet kuluttajien sähköstä maksamaa hintaa selvästi. Sen sijaan tukkuhinnat ovat alhaiset.

Fortumin pääekonomistin Simon-Erik Olluksen mukaan matalat hinnat ja markkinatilanne suosivat sähköntuotantoa hiilellä vähäpäästöisten tai päästöttömien tuotantomuotojen sijaan.

Alhaiset hinnat eivät myöskään houkuttele investoimaan uuteen tuotantoon. Investoijan kannalta tilanne on epävarma: On vaikea arvioida, milloin sijoitukset alkavat kannattaa.

Monessa valtiossa ollaan huolissaan siitä, riittääkö tuotantokapasiteetti, jos voimaloita ei uusita tai rakenneta lisää.

– Useat valtiot harkitsevat perinteisen sähköntuotannon tukemista. Tämä on huolestuttavaa, Ollus lisäsi.

Fortumissa toivotaan asteittaista tuista luopumista. Uusiutuvien energioiden teknologioiden kehittymisen ja kustannusten alentumisen ansiosta niiden poisto alkaa Olluksen mielestä olla mahdollista.

– Nämä energiamuodot lähestyvät kaupallista läpimurtoa, hän huomautti.

Kustannustehokkuuskiinni poliitikoista

Fortumissa uskotaan, että kustannustehokkuus ja ilmasto- ja energiapolitiikka voidaan yhdistää.

– On päättäjien käsissä, tuotetaanko energiaa kalliisti vai kustannustehokkaasti ja järkevästi, sanoi Kankaanpää.

Jotta vähähiiliseen yhteiskuntaan siirtyminen nopeutuisi, Kuulan mielestä tarvitaan nopeita päätöksiä vuodelle 2030 asetettavista ilmastotavoitteista ja päästökauppajärjestelmän uudistamisesta.

– Samaan aikaan pitää kiirehtiä maailmanlaajuisia ponnisteluita hiilidioksidipäästöjen hinnoittelemiseksi, hän lisäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?