Kolumnisti: Putinin röyhkeys sataa omaan laariin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kolumnisti: Putinin röyhkeys sataa lopulta omaan laariin

Tilapäisistä vaikeuksista huolimatta Venäjä nousee kriisin jälkeen jaloilleen ja presidentti Putin paistattelee kansansuosiossa, yhdysvaltalaiskolumnisti kirjoittaa.

18.8.2014 20:49 | Päivitetty 18.8.2014 20:49

Venäjän presidentti Vladimir Putin valitsee mieluummin pienen kylmän sodan kuin rauhan – ainakin maansa talouden nykyisessä jamassa. Näin kirjoittaa taloustoimittaja Justin Fox blogissaan Harvard Business Reviewissa.

Putinin valtakaudella hänen hallitessaan joko presidenttinä tai pääministerinä Venäjän talous on kasvanut mitattuna bruttokansantuotteella asukasta kohti. Kasvuvauhti oli takavuosina vauhdikasta, mutta viime vuosina se on vääjäämättä hidastunut painuen viime vuonna vain 1,3 prosenttiin.

Talouden vauhdittaminen vaatisi uudistuksia: energiasektorin avaamista ulkomaisille sijoittajille, liiketoimintaympäristön parantamista ennakoitavammalla ja luotettavammalla sääntely-ympäristöllä. Tällaiset uudistukset heikentäisivät Putinin otetta Venäjästä tuottaen vain vähäisen kasvupyrähdyksen, Fox kirjoittaa.

Niinpä Putin on asettanut valtakuntansa napit vastakkain Ukrainan ja länsimaiden kanssa, mikä todennäköisesti hidastaa talouskasvua, mutta on lisännyt hänen suosiotaan venäläisten keskuudessa.

Fox viittaa ekonomistien Clifford G. Gaddyn ja Barry W. Ickesin kirjoitukseen, jossa he käyttävät Venäjästä poliittisesti epäsopivaa määritelmää kutsuen sitä ”torakkataloudeksi” Tällainen talous on alkeellinen eikä se ole erityisen viehättävä, mutta sillä on ilmiömäinen kyky selviytyä mitä hankalimmista ja erilaisimmista olosuhteista.

Putin valitsee siis vastakkainasettelun sen sijaan, että olisi valmis luopumaan omasta vallastaan ja vaikutuspiirissään olevien oligarkkien rikastumisesta. Varsinkin kun valtavan Venäjän raaka-ainevarat takaavat ulkomaisten investointien virran maahan pian pakotteiden purkamisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?