SOK:n Heikkilä: Venäjällä laajentumisella ei ole kiire - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SOK:n Heikkilä: Venäjällä laajentumisella ei ole kiire

S-ryhmä aikoo avata Pietarissa syksyllä kaksi uutta Prismaa, vaikka Venäjän tilanne onkin kysymysmerkki. Tulevaisuuden suunnitelmissa häämöttää vielä lisää Prismoja, mutta niiden kanssa ei ole kiire.

12.8.2014 14:19 | Päivitetty 12.8.2014 14:20

S-ryhmälle huolta aiheuttaa sekä Suomen että Venäjän talouden tilanne. Venäjällä epävarmuutta aiheuttavat talouden yleinen kehitys sekä Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin seuraukset.

S-ryhmällä on nyt Pietarissa 17 Prismaa, ja syksyllä on tarkoitus avata vielä kaksi uutta.

– Nämä kaksi hanketta ovat käynnistyneet jo aikaa sitten, ja ne viedään maaliin syksyllä, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä sanoi S-ryhmän tulosjulkistustilaisuudessa tänään.

Pietarin Prismoista kymmenen ensimmäistä on noussut yhteenlaskettuna plussalle. Uudemmat yksiköt ovat vielä miinuksella.Pakotteet eivätkasvata investointi-intoa

Yhtiön pidemmän aikavälin strategiassa tavoitteena on ollut 30 uuden yksikön avaaminen Pietarissa, Heikkilä kertoo. Strategia tehdään viiden vuoden ajanjaksoille.

– Tässä tilanteessa katselemme liikepaikkoja ja mahdollisuuksia, mutta emme ole juuri tällä hetkellä tekemässä uusia päätöksiä uusista yksiköistä, Heikkilä sanoo.

Venäjän talouskasvun hyytymisen sekä Ukrainan kriisiin liittyvien talouspakotteiden ja tuontirajoitusten seurauksena investointi-into ei ainakaan ole kasvanut.

– Ei ole kiveen hakattua, että ne yksiköt olisi pakko saada tehtyä tiettyyn hetkeen mennessä.

Nyt odotellaanparempaa aikaa

S-ryhmällä on jo toiminnassa olevien Prismojen takia olemassa markkinoinnin, logistiikan ja hankintojen kannalta "kriittinen massa", Heikkilä sanoo.

Jatkohankkeiden kanssa ei siis pidetä kiirettä.

Venäjän viime viikolla asettamien tuontirajoitusten on määrä olla voimassa vuoden. Rajoitukset voidaan purkaa aiemminkin, mutta se vaatisi todennäköisesti liennytystä myös Venäjälle talouspakotteita asettaneiden Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen osalta.

Heikkilä sanoo, että on myös olemassa teoreettinen mahdollisuus, että rajoitukset jatkuvat vielä pidempään.

– Jos tilanne jatkuu yhtä synkkänä ja mitään uutta positiivista kehitystä ei olisi, niin kyllä varmasti jatkamme paremman hetken odottamista, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?