Kauppojen kassat nousivat kapinaan toimitusjohtajan puolesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppojen kassat nousivat kapinaan toimitusjohtajan puolesta

Noin 25 000 ruokakauppaketjun työntekijää nousi kapinaan toimitusjohtajansa puolesta. Harvinaista aikana, jolloin suuryritysten toimitusjohtajien ja rivityöntekijöiden palkat ovat eri planeetoilta.

11.8.2014 21:15 | Päivitetty 11.8.2014 21:20

Arthur T. Demoulasin kasvot koristavat postikortteja Massachusettsissa Yhdysvalloissa. Hänen nimensä on kirjoitettu auton takalasiin. Julisteissa lukee "Arthur T. on meidän toimitusjohtajamme".

Toimitusjohtaja Demoulas savustettiin taannoin pestistään Market Basket -ruokakauppaketjun johdossa. Asialla oli hänen serkkunsa ja yrityksen hallituksen puheenjohtaja Arthur S. Demoulas. Syynä on jo vuosikymmeniä kytenyt perheriita.

S. Demoulas tuskin osasi ennustaa Market Basketin työntekijöiden reaktiota. 25 000 ketjun duunaria, esimiestä ja kauppiasta on järjestänyt työnseisauksia, jättänyt hyllyt täyttämättä ja heiluttanut julisteita toimitusjohtajansa puolesta. Kukaan työntekijöistä ei kuulu liittoon.

Viime viikolla uusi johto vaati työntekijöitä jatkamaan töissä normaalisti erottamisen uhalla. Kahdeksan protesteja järjestänyttä on jo erotettu.

Miksi toimitusjohtaja T. Demoulas on lähes hurmoksellisen suosittu?

Työntekijöiden mukaan palkka on hyvä. Kassatyöntekijät saavat 12 dollaria (noin 9 euroa) tunnilta, joka on neljä dollaria yli Massachusettsin minimipalkan. Joulun lomaraha jaetaan myös osa-aikaisille työntekijöille, mikä on Yhdysvalloissa harvinaista. Myös kauppiaat tienaavat hyvin: Yksi T. Demoulasin kannattaja kertoi vuosituloikseen 140 000 dollaria.

Hyvä palkka on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää saattaa olla T. Demoulasin henkilökohtainen ote johtamiseen. Kymmenet uutistoimisto Bloombergin haastattelemat työntekijät muistivat tavanneensa toimitusjohtajansa kasvokkain ainakin kerran.

Erään kaupan apulaisjohtaja Sean Morse kertoi, kuinka toimitusjohtaja oli soittanut hänelle suruvalittelunsa, kun hänen isänsä kuoli. Jokin aika tapauksen jälkeen T. Demoulas tervehti Morsea kaupan avajaisissa. T. Demoulas halusi, että Morse tapaisi hänen vaimonsa.

– Hän esitteli meidät, kertoi vaimolleen mitä isälleni oli tapahtunut ja muisti diagnoosinkin, Morse kertoi Bloombergille.

– Voit soittaa minulle kuukauden päästä ja me protestoimme edelleen, jos meidän on pakko, hän jatkoi toimittajalle.

   

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?