Töissäkin voi laiskotella – 10 kikkaa syksyksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Ahdistaako töihinpaluu lokoisan loman jälkeen? Ei huolta, sillä myös töissä voi ottaa omaa aikaa. Taloussanomat kokosi keinoja, joilla työpaikoilla otetaan rennosti.


– Laiskuus on lumottu lintu, joka hautoo luovuuden munan.

Filosofi Jussi Vähämäki heittäytyy runolliseksi, kun laiskottelu työpaikoilla tulee puheeksi.

Työelämän koventumisesta puhuttiin jo ennen uusinta taantumaa, ja viimeistään nyt tunnelma on monessa työpaikassa melko tukala. Pieni löysyys on kuitenkin tärkeää jaksamiselle ja luovuudelle.

– Työprosessien kehittäminen on mennyt liian pitkälle. Ihminen ei halua toimia sillä tavalla, vaan uupuu. Ihminen ei ole kone, eikä koneen osa, psykologi ja tietokirjailija Ilona Rauhala sanoo.

Sen takia luovia taukoja ja työpaikalla laiskottelua ei tarvitse hävetä, vaikka Rauhala itse ei laiskuudesta haluakaan puhua.

Jos työpaikalla ei anneta tilaa laiskuudelle ja työajan omaehtoiselle sääntelylle, tilaa yleensä otetaan.

– Mutta eivät ne tauot silloin ihan niitä muotoja saa, jotka niillä pitäisi olla, Työterveyslaitoksen toiminta-aluejohtaja ja tutkimusprofessori Guy Ahonen epäilee.

Keräsimme keinoja, joilla työntekijät yksin tai yhdessä ottavat omaa aikaa sorvin ääressä.

1. Hidastele hymyillen

Italialaiset rautatientyöläiset sanotaan aikoinaan hidastaneen tahallaan työtahtiaan työtaistelutoimena. Nämä ”italialaiset lakot” tarjoavat työntekijöille pelivaraa, kun muu ei auta.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin aluepäällikkö Niina Koivuniemi muistelee tapausta, jossa työntekijä oli siirretty väkisin kaupan kassalle, vaikka työsopimuksen mukaan hänellä oli oikeus kieltäytyä kyseisestä tehtävästä. Työntekijän voittoon päätynyt oikeusprosessi kesti kuitenkin viisi vuotta.

Pitkiä käsittelyaikoja pelkääville työntekijöille Koivuniemi suosittelee myös muita keinoja.

– Hymyile kaikessa rauhassa ja naputtele hiljaa. Kun jonot alkavat kertyä, eiköhän sinut äkkiä siirretä sieltä pois. Et tee mitään väärää, hymyilet vain ja isket hitaasti kassaan tuotteita.

2. Ole v-mäinen

Joskus ikävä asenne kannattaa hymyä enemmän. Nyrpeällä naamalla ja töykeällä asenteella voi nostaa pomon kynnystä antaa epämieluisia työtehtäviä.

Parhaassa tapauksessa työntekijä saa suuremman vapauden valita, mitä työtehtäviä ottaa vastaan. Kovin solidaarista se ei kuitenkaan muita työntekijöitä kohtaan ole.

– Olen kuullut työntekijöiden valittavan toisista työntekijöistä, jotka tekevät vain sitä, mitä haluavat ja ovat niin hankalia ja v-mäisiä työnantajalle, että kiltimmät työntekijät joutuvat tekemään kaiken – paskahommatkin, Koivuniemi sanoo.

3. Pidä taukoja – niihin on oikeus

Työaikalain mukaan työtekijälle on kuusi tuntia pidempinä työpäivinä annettava yhteensä tunnin kestävä lepoaika. Jos työntekijän läsnäolo työpaikalla ei ole työn jatkumisen kannalta olennaista, työpaikalta pitäisi tauon aikana saada myös poistua.

Tauon pitäminen yhtenä pätkänä voi olla hankalaa ilman työyhteisön vahvaa tukea. Työterveyslaitoksen Guy Ahonen neuvoo muutenkin pilkkomaan tauon osiin.

– Kännykän voi laittaa pirisemään tunnin väliajoin ja sitten ottaa viiden minuutin paussin. Säännöllisten lounas- ja kahvitaukojen antama perusrytmitys on todella tärkeää. Muutenkaan ei ole mitään järkeä painaa monta tuntia putkeen työtä.

4. Esitä kiireistä

Työpaikalla on hyötyä siitä, että näyttää kiireiseltä.

– Vähän se voi vaatia näyttelijän lahjoja, jos tekeytyy johonkin, psykologi Antti Suvanto pohtii.

Nykytekniikka antaa Vähämäen mielestä suunnattomasti mahdollisuuksia laiskotella ja vain näytellä työn tekemistä.

– Sähköpostiin voi vastailla mistä vain, puhelimitse voi hoitaa asioita muualla kuin työssä ja asioiden tekemistä voi viivyttää erilaisin verukkein, Jyväskylän yliopistossa lehtorina toimiva Vähämäki luettelee.

5. Vastuuta pomosi

Esimiehillä ei aina ole tajua siitä, kauanko työtehtävään menee tai paljonko työtä yksittäisellä työntekijällä jo on harteillaan. Työtehtäviä jaetaan vastuuttomasti ja työntekijöille kasataan mahdottomia taakkoja.

Suvanto neuvoo vetämään pomon suuntaan selvän rajan.

– Jos tekee työtehtävää ja pomo tulee antamaan uuden työn, niin pitää sanoa selkeästi, että ”minulla on nyt tällainen työ, jossa deadline on tämä ja tämä”. Pomolle pitää kertoa, että nämä työtehtävät menevät nyt niin pahasti päällekkäin, että hän saa itse päättää kumpaa pitää tehdä, Suvanto sanoo.

6. Oma-aloitteisuus on yliarvostettua

Aikaa on helpointa nipistää työtehtävien välistä.

– Jos työnantaja pyytää siirtämään hiekkakasaa toiseen paikkaan, kasan voi siirtää ja sitten jäädä odottamaan seuraavaa tehtävää, työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen tohtori Kalevi Hölttä neuvoo.

7. Tulkitse työtehtäviä luovasti

Työehtosopimuksesta voi löytyä paljon tulkinnan varaa, josta työntekijä voi hakea vähän löysää kovaan työpäivään.

– Esimerkiksi työohjeiden opiskelu kuuluu usein työaikaan, Hölttä sanoo.

8. Ota sairauslomaa

Yksittäisen työntekijän kenties helpoin keino laiskotteluun ovat sairauspoissaolot. Usein muutaman päivän "saikut" voi ottaa ilman lääkärintodistusta.

– Sairauslomasta on viime vuosikymmenenä tullut eräänlainen jatkuvan lakon muoto, Vähämäki pohtii.

Koska työelämä on koventunut eivätkä ihmiset kuulu enää yhtä paljon ammattiliittoihin kuin aikaisemmin, yksilölliset ”työtaistelutoimet”, kuten sairauspoissaolot, jäävät usein työntekijöiden viimeiseksi valtiksi.

Sairauslomalle ei kuitenkaan aina uskalleta jäädä edes silloin, kun olisi aihetta – vaikka se olisi kaikkien eduksi.

– Kun ihminen on sairas tai muuten tilapäisesti alikuntoinen, puhutaan sairausläsnäoloista. Niiden tuottavuusmenetys Suomelle on laskettu kansainvälisissä tutkimuksissa yhtä suureksi kuin sairauspoissaolojen taloudellinen merkitys, Työterveyslaitoksen Guy Ahonen kertoo.

– Ihmisten ei edes pitäisi tehdä koko ajan täysitehollisesti, koska se laskee pitkällä aikavälillä kokonaistehokkuutta

9. Juoni yhdessä työtovereiden kanssa

Jokaisella työpaikalla on omat erikoispiirteensä, joista on hyvä jakaa tietoa omien työtovereiden kesken.

– Joillain työpaikoilla on Facebook-ryhmiä, joissa työntekijät voivat kertoa mitä työnantajat ovat tehneet väärin ja neuvoa toisiaan, PAMin Koivuniemi kertoo.

10. Eristäydy

Työelämästä on tullut aiempaa sosiaalisempaa, joten vanhat laiskottelun muodot, kuten kokoustaminen kahvin ääressä tai pälätys työkavereiden kanssa eivät aina anna kaivattua vapautta työstä.

– Nykyään moni kaipaa omaa rauhaansa, suljettuun työhuoneeseen. Luovassa ja innovatiivisessa työssä laiskottelulle vetäytyminen ja kieltäytyminen kommunikoinnista ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ovat oleellisia, Vähämäki sanoo.

Hän korostaa laiskuutta enemmän työntekijän aseena kuin välineenä tuottavuuden kasvattamiselle.

– Jos lepääminen ja laiskottelu nähdään pelkästään työn tuottavuuden lisäämisen näkökulmasta, se on osa työvoiman hyväksikäyttöä, eikä siitä voi puhua laiskottelun tai lakon termein.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  2. 2

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  5. 5

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  6. 6

   Kostotoimien mahdollisuus Lähi-idässä nostaa jälleen öljyn hintaa

  7. 7

   Työntekijä mokasi johdannaiskaupassa karmivin seurauksin – FT: Mitsubishi menetti 320 miljoonaa dollaria

  8. 8

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  9. 9

   Google kouluttaa SAK:n kanssa digitaitoja työntekijöille – ”Tämä ei ole mikään perinteinen ATK-koulutus”

  10. 10

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  2. 2

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  6. 6

   Uhkaako verokorttisi tuloraja ylittyä – toimi näin!

  7. 7

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  8. 8

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  9. 9

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  10. 10

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää