Tauti leviää: Punkin purema aiheuttaa liha-allergian - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Punkkitauti leviää: purema aiheuttaa liha-allergian

Yhdysvalloissa on havaittu, että tietyn punkkilajin purema aiheuttaa liha-allergiaa. Vastaavia tapauksia on havaittu myös Ruotsissa.

10.8.2014 16:44 | Päivitetty 10.8.2014 16:55

Ensimmäiset tapaukset havaittiin vasta muutama vuosi sitten, mutta viime vuosina tapausten määrä on kasvanut nopeasti Yhdysvalloissa. Asiasta uutisoi verkkolehti BusinessInsider.

Taudin aiheuttajaa kutsutaan Lone Star –punkiksi. Nimi tulee Teksasin osavaltion lipusta. Osavaltio tunnetaan lihapainotteisesta ruokaperinteestään.

Punkkia esiintyy eteläisissä osavaltioissa ja Yhdysvaltain itärannikolla. Tutkijat kuitenkin uskovat, että liha-allergiaa aiheuttavat muutkin punkit, sillä tapauksia on havaittu myös Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Australiassa, Japanissa ja Koreassa.  

Punkki kantaa sokerityyppiä, jota ihmisen elimistössä ei ole. Samaa sokeria löytyy myös lihasta ja osasta maitotuotteita. Ruuansulatuksen kautta kulkiessa sokeri ei tuota ihmiselle mitään ongelmaa.

Punkin purema kuitenkin herättää kehon puolustusjärjestelmän, ja keho alkaa pitää lihassa ja punkissa kulkenutta sokeria vierasaineena. Se aiheuttaa allergisen reaktion seuraavalla kerralla, kun purennan saanut syö punaista lihaa ja saa elimistöönsä kyseistä sokeria. Yleensä allergiaa aiheuttavat proteiinit.

Allerginen reaktio tulee vasta noin kahdeksan tunnin kuluttua lihan syömisestä. Allergiaoireita voi hoitaa antihistamiineilla, mutta vakavammat allergiakohtaukset vaativat sairaalahoitoa.

Lääkärit eivät vielä tiedä, onko allergia pysyvä. Osalla potilaista vasta-aineiden määrä on laskenut ajan myötä. Vaikka tilanne voi hyvin olla tilapäinen, uusi purema nostaa vasta-ainetasot jälleen ylös.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?