Valtiolta romukampanja – nämä autot hyötyvät

Ministeriön suunnitteleman 1 500 euron romutuspalkkion toivotaan piristävän autokauppaa. Palkkiokampanjan vaikutus kuitenkin arveluttaa automyyjiä, koska vain tiettyjen autojen myynti saa siitä vauhtia.

8.8.2014 14:13 | Päivitetty 8.8.2014 14:35

Automyyjien mukaan liikenne- ja viestintäministeriön ensi vuodeksi suunnitteleman romutuskampanjan tehokkuus on vielä suuri kysymysmerkki.

Huhti–syyskuussa romutettavasta vanhasta autosta saisi valtiolta tuhannen euron avustuksen ja autoalalta 500 euron palkkion, kun hankkii tilalle tuliterän auton.

– Toivotaan, että kampanja toisi piristysruisketta automyyntiin. Mahdollinen myyntipiikki kohdistunee pieniin ja halvempiin uusiin autoihin, Rinta-Joupin autoliikkeen toimitusjohtaja Ari Rinta-Jouppi toteaa Taloussanomille.

Rinta-Joupin mukaan kampanjan teho voisi olla moninkertainen, jos hyvitys ulotettaisiin myös vaihtoautokauppaan. Yli kymmenen vuotta vanhoilla autoilla köröttelevät hyppäävät harvemmin uuden auton rattiin. 

– Kampanja uudistaisi autokantaa tehokkaammin, jos romutuspalkkio ulottuisi uusien autojen lisäksi esimerkiksi viisi vuotta vanhoihin autoihin, Rinta-Jouppi jatkaa.

"Eivät tule ostamaan 50 000 euron autoa"

Automyyjä Laakkosen Herttoniemen autotalon johtaja Veli-Pekka Voutilainen komppaa Rinta-Joupin näkemystä. Romutuskampanjaan ollaan autoliikkeissä tyytyväisiä, mutta sen tulisi olla laajempi.

Vanhoilla autoilla ajavat useimmiten ne, joilla ei ole aikomustakaan hankkia tilalle uutta autoa suoraan tehtaalta. Automyyjät arvelevat, ettei kampanja näy kalliimman hintaluokan merkkien ja mallien myynnissä juuri lainkaan.

– Asiakas, joka on ajanut yli kymmenen vuotta vanhalla autolla ei kyllä tule ensimmäisenä ostamaan uutta 50 000 euron autoa. Jos takapihalta löytyy ylimääräinen autoromu, siitä toki saa vielä bonuksen uudemman vaihtoauton päälle, Vuotilainen lataa.

Rinta-Joupin mukaan huonokuntoisia yli kymmenen vuotta vanhoja autoja, joita romutuskampanjassa haetaan, näkyy vaihdossa vain aniharvoin.

– Kyseessä on useimmiten vanhempi henkilö, ja autolla on ajettu varsin vähän. Näitä näkyy erittäin vähän, Rinta-Jouppi kertoo.

Keski-Euroopasta hyviä kokemuksia

Muualla Euroopassa on tehty viime vuosina vastaavia romutuskampanjoita, joista on saatu hyviä tuloksia.

Saksassa automyynti pomppasi selvään lähes 20 prosentin nousuun vuonna 2009, kun valtio tarjosi 2 500 euroa autonostajille, jotka vaihtoivat yli yhdeksän vuotta vanhat autonsa uusiin.

Suomessa liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä on 11,2 vuotta, ja rekisterissä olevien autojen jopa 13,1 vuotta. Autokanta on Euroopan vanhimmasta päästä.

– Autokanta on Suomessa niin vanha, että mielellämme olemme mukana sitä uudistamassa, Rinta-Jouppi painottaa.

Kokeilun tavoitteena on edistää autokannan uudistumista, vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä ja parantaa liikenneturvallisuutta.  

Kampanjan kustannukset valtiolle on arvioitu noin viiteen miljoonaan euroon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?