Moni vero nousee ja vähennys pienenee ensi vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Moni vero nousee – vähennyksiä leikataan

Julkaistu: 7.8.2014 19:56, Päivitetty 7.8.2014 19:54

Valtio kerää ensi vuonna lisäeuroja korottamalla useita valmisteveroja, kuten polttoaine-, makeis-, ja sähköveroa. Suurituloisille on myös luvassa veronkorotuksia.

Valtiovarainministeriö julkisti tänään ensi vuoden budjettiehdotuksen, jonka tavoitteena on lisätä valtion verotuloja kahdella prosentilla eli noin miljardilla eurolla kuluvaan vuoteen verrattuna.

Lisäeurot on tarkoitus kerätä lähinnä valmisteverotuksessa tehtävistä veronkorotuksista. Sähkö-, tupakka-, makeis- ja polttoaineverojen korotuksilla valtio pyrkii lisäämään verotuloja yhteensä noin 370 miljoonalla eurolla.

Ajoneuvoveron korotuksella kerätään 180 miljoonaa euroa. Taksien ja muuttoautojen verotuen poistaminen lisää myös verotuloja.

Lisäksi asuntolainan korkomenojen verovähennysoikeutta supistetaan edelleen viidellä prosentilla jo aiemmin päätetyn viiden prosentin päälle. Työmatkavähennykseen tulee myös kiristys, kun omavastuuosuutta korotetaan 600 eurosta 750 euroon.

Hyvätuloisten verotukseen on myös luvassa kiristys, joiden arvioidaan lisäävän verotuloja ensi vuonna 236 miljoonalla eurolla.

Tuloverotuksen ylimmän tuloluokan alarajaa lasketaan 100 000 eurosta 90 000 euroon ja pääomatuloverotuksen ylempi veroprosentti nousee prosenttiyksiköllä 33 prosenttiin. Pääomatuloverotuksen progressiorajaa lasketaan samalla 40 000 eurosta 30 000 euroon.

Huojennuksiakin on luvassa. Työtulovähennystä korotetaan pieni- ja keskituloisilla, mikä maksaa verotulonmenetyksinä noin 13 miljoonaa euroa.

Lisäksi eläkeläisten ostovoimaa vahvistetaan korottamalla eläketulovähennystä. Vähennys tehdään kunnallisverotuksessa, joten sillä ei ole vaikutusta valtion verotuottoon.