Ilmalämpöpumpulla kosteusvaurio? Ei ihan helpolla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmalämpöpumpulla kosteusvaurio? Ei ihan helpolla

Sisällä kuuma ja hiki ja tekisi mieli viilennystä. Ilmalämpöpumppu voi tuoda kaivatun avun, mutta maltti on valttia jäähdytyksessäkin.

6.8.2014 18:58 | Päivitetty 6.8.2014 18:58

Voiko ilmalämpöpumppua käyttää sisäilman jäähdyttämiseen hellekeleillä Suomessa?

Kyllä voi, sanoo VTT:n tytäryhtiössä (VTT Expert Services) kosteus- ja sisäilmaongelmien selvityksiä tekevä asiantuntija Taneli Päkkilä.

Yle uutisoi tänään, että ilmalämpöpumpulla sisäilman viilentäminen voi aiheuttaa merkittävän kosteusvaurion riskin, jos sisäilman lämpötila on huomattavasti ulkoilmaa kylmempää.

– Onhan näitä ilmalämpöpumppuja ollut omakotitaloissa kymmeniä vuosia jäähdytyskäytöllä ja on ollut erilaisia kesiä, eikä omiin korviini ole kuulunut tämmöistä ongelmaa, Päkkilä sanoo Taloussanomille.

Päkkilän mukaan käytännön rakenteissa asiaa ei ole tutkittu, vaikka laskennallisia tarkasteluita on tehty.

Jäähdytystä maltilla

Kosteusvaurion riski koskee Ylen haastatteleman arkkitehdin Panu Kailan mukaan taloja, joissa kosteussulkuna on käytetty muovia rakenteiden välissä.

Kosteutta saattaa tiivistyä rakenteisiin, jos sisälämpötilaa jäähdyttää pitkään voimakkaasti 20 celsiusasteeseen ja jos ulkona on helteinen ja kostea ilma.

Päkkilä kuitenkin sanoo, että riski on pieni. Ensinnäkin Suomen kesä on lyhyt, eikä hellejaksoillakaan lämpötila ole koko päivää hellelukemissa.

Toisekseen rakenteet kestävät vähintäänkin pieniä määriä kosteutta.

– Home ei kasva pienestä kosteusmäärästä räjähdysmäisesti, Päkkilä sanoo.

Maltti on kuitenkin valttia jäähdyttämisessäkin: 23–25 celsiusastetta on Päkkilän mukaan kesällä sopiva sisälämpötila.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?