Helsingissä yksiöiden vuokrat ovat jo liian kalliita monelle – yhä useampi muuttaa kimppakämppään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntojohtaja: Yksiöiden vuokrissa kipuraja tuli vastaan

Julkaistu: 1.8.2014 18:15, Päivitetty 1.8.2014 18:15

Helsingissä yksiöiden vuokrat ovat jo karanneet monen opiskelijan ja palkansaajan ulottumattomiin. Vuokravälitysyrityksistä kerrotaan, että monet päätyvät nykyisin vuokraamaan huoneen suuremmasta asunnosta.

Tilastokeskus kertoi tänään, että vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat huhti-kesäkuussa pääkaupunkiseudulla 3,6 prosenttia ja muualla maassa 3,1 prosenttia.

Vuokrien kallistumisvauhti on kahden vuoden ajan ollut selvästi kuluttajahintoja ripeämpää. Ero pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä on kasvanut selvästi viime vuoden lopusta lähtien, vaikka huhti-kesäkuussa mentiinkin samaa tahtia.

Valtakunnallisesti vuokra-asuntoja välittävän OVV Asuntopalveluiden toimitusjohtaja Mika Tilli arvioi, että monen opiskelijan ja tavallisen työssäkävijän kipuraja pääkaupungin yksiöiden vuokrissa on tullut vastaan.

– Etenkin Helsingissä pula kohtuuhintaisista yksiöistä on jo johtanut siihen, että suuria asuntoja on alettu pilkkoa vuokrattaviksi huoneiksi, Tilli sanoo.

Myös liiketoimintajohtaja Anne Seppänen Helsingin OP-Kiinteistökeskuksesta näkee kimppakämppien yleistyneen viime vuosina. Toisaalta hän arvioi vuokralaisten olevan myös aiempaa laatutietoisempia. Kun esimerkiksi suihkuttomasta asunnosta ei olla valmiita maksamaan, kysyntä valuu parempikuntoisiin asuntoihin.

Tarjonta kirjavaa

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisten vapaarahoitteisten yksiöiden neliövuokra nousi kevätkesällä 3,3 prosenttia viime vuodesta 13,49 euroon. Pääkaupunkiseudulla vuokrat kipusivat 20,38 euroon neliömetriltä, mikä oli 3,5 prosenttia viime vuotta enemmän.

Eteläisimmässä kantakaupungissa vuokrat kallistuivat 3,0 prosenttia 22,98 euroon neliötä kohden. Tällöin 30 neliön yksiön vuokra keskustan tuntumasta olisi 689,40 euroa kuussa. Todellisuus on toista. 

Vilkaisu vapaita vuokra-asuntoja listaavalle Oikotie.fi -sivustolle kertoo, että esimerkiksi Punavuoressa sijaitsevasta "uudenveroisesta" 30 neliön yksiöstä vuonna 1967 valmistuneessa talossa pyydetään 829 euroa kuussa.

Yksityisen vuokraamista, pidempiaikaiseen asumiseen tarkoitetuista yksiöistä halvin sijaitsee Kalliossa Vaasankadulla. Vain 12 neliöisestä "tehoyksiöstä" saa kuukaudessa pulittaa 595 euroa. Tarjolla on myös suhteellisen paljon pelkkiä huoneita, joiden neliöissä ja kuukausivuokrissa on suuri haarukka.

Perusongelma on, että pienten kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotanto on jo pitkään ollut liian vähäistä. Ratkaisuja olisi tarjolla.

– Esimerkiksi Pitäjänmäki on täynnä tyhjillään olevia toimisto- ja liiketiloja. Kaavoitus ja muu sääntely tekevät kuitenkin niiden muuttamisen pieniksi asunnoiksi liian vaikeaksi ja nostaa vuokria, Tilli näkee.  

Tilastokeskuksen mukaan yli 40 prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan asumiskustannuksiin kuluttavien määrä kasvoi vuosien 2005–2012 välillä yli 32 prosenttia 248 500 henkilöön. Tämän jälkeen vuokrien nousu on vain kiihtynyt.

Helsingin keskustan kalleus on jo ajanut pienituloisia kauemmas keskustasta alueille, joilta on hyvät liikenneyhteydet. OPKK:n Seppänen näkee vuokra-asuntojen tarjonnan lisääntyneen sen jälkeen kun asuntorahastot tulivat markkinoille.

– Vuokra-asunnoille on kuitenkin aina kysyntää ja pääkaupunkiseudulle muutetaan paljon varmasti jatkossakin. Vuokrataso tuskin tulee alenemaan. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?