Suomi-startup: Applen esto ei uhkaa meitä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi-startup Applen estosta: Ei koske meitä

Kuvituskuva
Julkaistu: 1.8.2014 14:23, Päivitetty 1.8.2014 14:24

Apple rajoittaa mobiililaitteiden seurantaa, mutta se ei suomalaista Walkbasea haittaa.

Turkulainen Walkbase toimittaa Helsinki-Vantaan lentokentälle ratkaisun matkustajavirtojen seurantaan. Vuonna 2010 perustettu Walkbase hyödyntää analytiikkatuotteessaan mobiililaitteiden lähettämiä wlan-signaaleja, ja sopimusta lentokenttiä hallinnoivan Finavian kanssa se kutsuu lyhyen historiansa laajimmaksi.

Sisätilapaikannus ja ihmisten seuranta tosiajassa ovat kuumia aiheita paitsi bisnesmahdollisuuksien, myös uusien tietoturvauhkien vuoksi. Apple on jo ryhtynyt toimiin muuttamalla tapaa, miten tuleva iOS 8 -käyttöjärjestelmä käsittelee laitteita yksilöiviä niin sanottuja mac-osoitteita (media access control). IOS alkaa vaihdella osoitetta dynaamisesti seurannan estämiseksi.

Walkbasen markkinointi- ja myyntijohtaja Juha Mattsson kuitenkin vakuuttaa, että iOS 8:n uutuus ei ole uhka yhtiön tekniikalle, vaikka mac-osoitteen dynaamisesta vaihtamisesta tulisi standardi eri mobiilialustoilla.

– Otamme Applen tavoin yksityisyyden suojan hyvin vakavasti. Emme tähän mennessäkään ole analytiikassamme käyttäneet laitteiden mac-osoitteita suoraan, vaan ne on sekoitettu muotoon, josta on mahdoton jäljittää yksittäistä laitetta saati laitteen käyttäjää. On totta, että Apple julkisti hiljattain omia laitteitaan koskevan uuden suojauskerroksen. Olemme huomioineet tämän omassa tuotekehityksessämme siten, ettei se vaikuta kaupan alan toimijoille tarjoamaamme kävijä- ja markkinointianalytiikkaan eikä kaupoissa toteutettaviin opt-in -pohjaisiin markkinointipalveluihin, Mattsson sanoo.

"Muistakaavideovalvonta"

Helsinki-Vantaalla tekniikkaa käytetään muun muassa matkustajavirtojen ja niiden aiheuttamien pullonkaulojen löytämiseen. Walkbase ja Finavia päästävät matkustajat käsiksi myös lentokentän muihin palveluihin, jos he niin haluavat. Kaupat voivat vaikkapa mainostaa matkustajien kännyköissä.

Kaikki eivät ole kehityksestä riemuissaan. Esimerkiksi johtaja Antti Tikkanen tietoturvayhtiö F-Securesta totesi Bloombergille, että ihmisten liikkeiden seuraaminen on pelottavampaa kuin esimerkiksi vierailtujen verkkosivujen seuraaminen.

Brittilehti The Telegraph puolestaan otsikoi oman uutisensa Helsinki-Vantaan ratkaisusta äskettäin sanalla "Isovelilentokenttä".

– Ihmisten kannattaa muistaa, että esimerkiksi videovalvontaa on käytetty ihmisvirtojen laskemiseen julkisissa tiloissa jo vuosikymmenten ajan. Nyt puhutaan täysin vastaavista toimenpiteistä, mutta selvästi kustannustehokkaammalla tekniikalla toteutettuna. Itse asiassa videovalvonnassa päästään paljon tarkemmin kiinni itse kävijöihin, kuten sukupuoli, hiusten väri ja pituus. Me näemme vain laitemassoja – emme pysty keräämään mitään tietoja laitteen käyttäjistä, Mattsson tähdentää.

Tuoreimmat osastosta