Nordea: Euroalueen kasvu voi heikentyä 0,3 prosenttia

EU:n ja Venäjän välisen tilanteen kärjistyminen voi jarruttaa euroalueen elpymistä.

| Päivitetty

Jos elpyminen ei pääse vauhtiin, ei inflaatiokaan kiihdy. Tämän myötä myös Euroopan keskuspankki (EKP) ryhtyy mahdollisesti uusiin toimiin deflaatioriskien torjumiseksi.

Näin arvioivat raportissaan Nordean ekonomistit Holger Sandte ja Jan von Gerich. Heidän mukaansa Venäjän ja Ukrainan välinen kriisi on jo vaikuttanut elinkeinoelämän odotuksiin, mikä näkyy Saksan viime viikolla julkistamassa Ifo-suhdanneindeksissä.

Kriisi näkyy myös rahoitusmarkkinoilla. Saksan kymmenvuotisen valtionlainan markkinakorko on laskenut ennätyksellisen alas ja euro on heikentynyt dollariin nähden. Markkinoilla arvellaan, että EKP jatkaa näkymien sumentumisen vuoksi löysää rahapolitiikkaa entistä pidempään.

Myös euroalueen itävienti on kokenut kovia, sillä vienti Venäjälle laski toukokuussa 17 prosenttia vuositasolla.

Kriisi saattaa Nordean mukaan näkyä myös häiriöinä Venäjän energiatoimituksissa Eurooppaan, mikä nostaisi energian hintaa. Tämä vaikuttaisi osaltaan myös kasvunäkymiin.

Nordea arvioi euroalueen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,2 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Pankin mukaan ennusteet alkavat jo näyttää liian toiveikkailta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?