Aurinkopaneelien valmistajat pelkäävät polkumyyntiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aurinkopaneelien valmistajat pelkäävät polkumyyntiä

Euroopan unioni ja Kiina saavuttivat eilen sovun kiinalaisten aurinkopaneelien tuontitullittomuudesta ja minimihinnoista. Sopimus vie eurooppalaiset tuottajat entistä syvempään ahdinkoon, sanoo tuottajia edustava järjestö.

30.7.2014 15:58 | Päivitetty 30.7.2014 15:59

Euroopan komission kiittelemä Kiinan kanssa tehty sopimus aurinkopaneelien minimihinnoista uhkaa syöstä aurinkoenergian hinnan laskuun.

Eurooppalaisia aurinkopaneelien tuottajia edustavan EUProSun-järjestön mukaan minimihinnoittelun tarkoitus on ollut suojella EU:n aurinkopaneelivalmistajia, mutta vaikutus on ollut päinvastainen.

Järjestön mukaan viimeisen vuoden aikana 20 alan yritystä on ajautunut konkurssiin, lopetettu tai myyty. EuProSun edustaa noin 40 prosenttia EU:n aurinkopaneelien valmistajista.

Vuosi sitten EU salli tuoda Kiinasta 7 gigawatin edestä aurinkopaneeleja ilman tulleja ja asetti minimihinnan 0,56 euroon wattia kohden. Uusimmassa sopimuksessa EU asettaa keskimäärin 47,6 prosentin tullimaksun niille tuotteille, joita ei ole hinnoiteltu minimin mukaan.

EUProSunin mukaan minimihinta voi kuitenkin laskea vuosineljänneksittäin, sillä se perustuu Bloombergin aurinkoenergiaa koskevaan indeksiin. Huhtikuussa minimihinta laski 0,53 euroon watilta. Indeksin dollarimääräisyyden vuoksi minimihinta on edelleen laskussa, sillä dollari on halventunut euroon nähden.

Reutersin käsiinsä saaman dokumentin mukaan Kiinan kauppakomissio pyrki viime viikolla selventämään joitain aurinkopaneelien vientiin liittyviä asioita. EUProSunin mukaan Kiina käytännössä kirjoitti EU:n kanssa tehdyn sopimuksen uudelleen, pyrkien sisällyttämään siihen valuuttamuunnokset.

– Sitä ei ollut sopimuksessa. Kyseessä on indeksi, joka näyttää teollisuudenalan tilan. Hinnat ovat jo nyt tuotantokustannuksia alhaisemmat, ja jos siihen lisätään vielä valuutta, silloin tilanne vääristyy, EUProSunin johtaja Milan Nitschke sanoi Reutersille. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?