PTT:n Arovuori: Ruuan hinta laskenut markkinoiden toiminnan parantuessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PTT: Ruuan hinta kääntyi laskuun

Erityisesti lihan hinta on laskenut vuoden takaisesta.

28.7.2014 14:17 | Päivitetty 28.7.2014 14:17

Onko ruuan halpeneminen väärä uutinen, Pellervon taloustutkimuksen (PTT) maatalousekonomisti Kyösti Arovuori kysyy blogissaan.

– Lihan hintojen lasku on näkynyt tilastoissa maaliskuusta lähtien. Keskimäärin elintarvikkeiden hintojen lasku näkyi huhtikuussa. Silti missään ei ole näkynyt otsikoita, joissa kysyttäisiin miksi ruuan hinta laskee, hän kirjoittaa.

Kesäkuussa etenkin vihannesten ja hedelmien hinnat laskivat vuodentakaisesta. Näiden tuotteiden hinnanmuutokset voivat usein olla suuria riippuen siitä, miten pääsatokausi kunakin vuonna ajoittuu, Arovuori huomauttaa.

Aromaan mukaan paremman kuvan saa sellaisista tuoteryhmistä, joiden hintakehityksessä ei ole kausivaihtelua.

Eniten on laskenut lihan hinta. Liha oli Arovuoren mukaan kesäkuussa keskimäärin 2,1 prosenttia halvempaa vuodentakaiseen verrattuna.

Siipikarjanlihan hinta laski 4,3 prosenttia ja naudanlihan 3,1 prosenttia. Viljatuotteet ja leivät halpenivat oli 0,6 prosenttia. Maitotuotteiden hinnat pysyivät ennallaan.

Arovuoren mukaan hinnanlaskua selittää maatalous- ja etenkin lihamarkkinoiden toimivuuden huomattava paraneminen. Politiikan rooli tuotannon ohjauksessa on hänen mukaansa  vähentynyt, minkä lisäksi kysyntä ja tarjonta ovat aiempaa paremmin tasapainossa, ja hinnanmuutosten välittyminen elintarvikeketjussa on parantunut.

Aromäen mukaan markkinakäänne osoittaa, että hintamuutokset näkyvät maataloustuotteiden kuluttajahinnoissa myös hintojen laskiessa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?