Hamas haluaa tulitauon Gazaan – satoja palestiinalaissiviilejä kuollut - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hamas haluaa tulitauon Gazaan – satoja palestiinalaissiviilejä kuollut

Palestiinalainen islamistijärjestö Hamas ehdottaa 24 tunnin tulitaukoa Gazaan, vain muutama tunti edellisen tulitauon päättymisen jälkeen.

27.7.2014 16:25 | Päivitetty 27.7.2014 16:22

– Vastarintaryhmät ovat sopineet 24 tunnin humanitaarisesta tulitauosta Gazassa, Hamasin puhehenkilö Sami Abu Zuhri sanoi uutistoimisto Reutersille.  

Israelilaislähteiden mukaan ehdotusta arvioidaan parhaillaan. Hyviltä tulitauon edellytykset eivät kuitenkaan vaikuttaneet.

– Sen jälkeen mitä olemme nähneet tänä aamuna, on selvää, että meidän on jatkettava taistelua vielä suuremmalla voimalla, viestintäministeri Gilad Erdan sanoi asevoimien radiossa.

Tulitauon oli määrä alkaa kello kaksi iltapäivällä Suomen aikaan, mutta pari tuntia myöhemmin pommien ja sireenien ääniä kuului yhä sekä Gazasta että Israelin puolelta.

Aikaisemmin sunnuntaina Israel perui oman 24 tunnin tulitaukonsa Hamasin ammuttua raketteja maan etellä- ja keskiosiin. Palestiinalaislääkäreiden mukaan ainakin kymmenen ihmistä oli kuollut Israelin ilmaiskuissa sunnuntaina.

Toistaiseksi noin 1060 palestiinalaista, joista suurin osa siviilejä ja moni lapsia, on kuollut 20 päivää jatkuneessa konfliktissa. Israelin mukaan 43 maan sotilasta on kuollut ja kolme siviiliä.

Israel ja Hamas olivat sopineet 12 tunnin tulitaousta. Tarkoitus oli sallia Palestiinan siviilien täyttää ruokavarastojaan ja korjata talteen kuolleita Israelin tuhoamista rakennuksista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu päätti jatkaa tulitaukoa sunnuntaiyöhön asti, sillä ehdolla, että maan asevoimat saisivat jatkaa Gazan rajan alla kulkevien tunnelien etsimistä ja tuhoamista. Hamas suostui lopulta ehtoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?