Israelin sodat ovat suomalaisten asehankintojen testipaikkoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi "unohtaa" mielellään Israelin asetestit

Suomen valtion hankintayhtiö ei ikinä ostaisi laittomilla eläinkokeilla testattuja tuotteita. Israelin kyseenalaisissa taisteluissaan testaamat aseet sen sijaan käyvät Suomelle mainiosti – koska uskottelemme itsellemme että bisnes on vain bisnestä.

26.7.2014 7:25 | Päivitetty 26.7.2014 0:34

Perjantaina 25.7. tuli kuluneeksi kahdeksan vuotta siitä, kun Israelin armeija surmasi Libanonissa täsmäpommituksella suomalaisen YK-tarkkailijan Jarno Mäkisen kollegoineen.

Vaikka 20 vuotta samassa paikassa olleen, näkyvästi merkityn YK-tarkkailuaseman tarkoituksellista tuhoamista voisi pitää sotarikoksena, teko ei tuolloin hidastanut Suomen valtion asekauppaa Israelin kanssa. Eikä sitä näytä nyt hidastavan Gazan siviilikohteiden pommittaminenkaan.

Suomi on ostanut ja ostaa puolustusvoimille Israelista viestilaitteita, ohjuksia ja tiedustelujärjestelmiä sadoilla miljoonilla euroilla. Israel on samaan aikaan sotinut rajojensa sisällä ja ulkopuolella, laajentanut EU:n paheksumia laittomia siirtokuntiaan ja syventänyt palestiinalaisalueiden ahdinkoa taloussaarrollaan moneen kertaan.

Mutta ilmeisesti tämä jo 1950-luvulla alkanut asekauppayhteistyö on Suomelle niin tärkeä perinne, ettei sitä voi edes moraalisyistä jäädyttää tai katkaista.

40–60 vuotta sitten sekä Suomi että Israel olivat täysin toisenlaisia valtioita kuin nykyisin. Kumpikin pieni ja vaikeuksissa oleva köyhä maa on hyötynyt, kun Tampellan kehittämiä kranaatinheittimiä valmistettiin Israelissa tai Valmetin rynnäkkökivääriä käytettiin runkona Galil-kiväärien prototyypeissä.

Nyt vuoden 2014 Israel on Yhdysvaltojen tukemana varakas, kyseenalaista sotaa käyvä aseteknologian suurvalta. Suomi taas on EU:n jäsenenäkin sitoutunut toimimaan kaikessa kaupankäynnissä eettisesti oikein.

Israelilaiset asevalmistajat mainostavat mielellään tuotteidensa olevan field proven, aidoissa oloissa testattuja. Kaikki tietävät, että Israelin taistelutavoilla – ja Gazassa Hamas-järjestön raukkamaisen ihmiskilpitaktiikan takia –näihin "testeihin" joutuu myös täysin sivullisia siviilejä.

En ihmettele, jos tämänkin viikonlopun iskuissaan Israel ohimennen kenttätestaa jotain asejärjestelmää, jota tarjotaan Suomelle ostettavaksi muutaman vuoden kuluttua. Silloin Suomen senhetkinen puolustusministeri lienee jo autuaasti unohtanut, montako sataa lasta tämän kesän kahakoissa kuoli.

Näin nimittäin on ennenkin tapahtunut. Kävin vuonna 2011 Libanonin Khiamissa muistotilaisuudessa Jarno Mäkisen bunkkerin jäännösten luona. Samaan aikaan Suomessa armeijan hankintaväki kokeili innoissaan uusia myyntiin tulleita israelilaislennokkeja, ja ostikin lopulta niistä yhden mallin. Samantyylisillä laitteilla Israel oli Libanonin sodassa tiedustellut ja maalittanut kohteita – seurauksista piittaamatta.

Suomen silloisen ulkopoliittisen johdon ja puolustusministeriön halu unohtaa "tuo Mäkisen tapaus" nopeasti miljoonakauppojen tieltä tuntui ja tuntuu yhä ikävän kyyniseltä.

Asekauppa nykyisellä tavallaan käyttäytyvän Israelin kanssa on nimittäin kaikkea muuta kuin reilun kaupan sertifikaattien mukaista toimintaa. Jotain tekopyhää on siinä, että esimerkiksi hankintayhtiö Hansel ei ikimaailmassa ostaisi valtiolle vähänkään epäselvissä oloissa eläinkokeilla testattuja valmisteita. Mutta EU:n ja YK:n paheksumilla ihmiskokeilla testattuja aseita Suomi on valmis ostamaan, teeskennellen ettei asiassa olisi mitään eettistä ongelmaa.

Kirjoittaja on Taloussanomien toimituspäällikkö.Twitterissä: @Petri2020

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?