Valtaosa Britannian suosituimmista nähtävyyksistä on Lontoossa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kolmatta kertaa Lontoossa?

Mitä tehdä Lontoossa, kun vierailee siellä vaikkapa kolmatta kertaa, mutta edellisestä käynnistä on jo muutamia vuosia? Ehkä nyt olisi aika hypätä historian havinasta nykyajassa elävään kaupunkiin.

25.7.2014 7:01 | Päivitetty 23.7.2014 13:12

Britannian 20 suosituimmasta matkailunähtävyydestä 17 on Lontoossa – eikä mukana ole edes pelkästään kadulta pällisteltävää palatsia tai tornikelloa, siis Buckinghamin palatsia tai parlamenttitalon Big Beniä.

Jos katukohteet olisivat listalla mukana, ne taitaisivat ylittää jopa British Museumin lähes seitsenmiljoonaiset vuosittaiset kävijämäärät. Ne ovat Lontoon ensikertalaiselle must, kuten myös monet Lontoon kuulut kirkot ja museot, ei siitä mihinkään pääse.

Nämä vakionähtävyydet pitävät Lontoon maailman matkailukaupunkien ykkösenä, kun mukaan lasketaan vain ulkomaalaiset matkailijat. Lontoo elää korskeista kuninkaallisistaan, mutta toista, kolmatta tai neljättä kertaa kaupunkia kiertävä turisti voi jo kaivata uutta näkökulmaa.

Enkä tarkoita ylihinnoiteltuja, näennäisvaihtoehtoisia kirpputoreja, vaan nykyajan työteliästä, taiteellista, täysillä elävää Lontoota.

Pulahda olympia-altaaseen!

Kaksi vuotta sitten pidettyjen olympialaisten puistoalue ja monet kisapaikat ovat taas avoinna suurelle yleisölle. Puisto on päiväretken veroinen parin neliökilometrin alue, jolla on leikkipaikkoja, urbaanisti villiä luontoa, vesireittejä, urheilumahdollisuuksia ja modernia puistotaidetta.

Itselleni ikimuistoisin puistokokemus oli uinti olympia-altaassa. Lippu makssa saman verran – siis muutaman punnan – kuin missä tahansa kunnallisessa uimahallissa, mutta ympäristö on uimahalliksi upea. Vieläkin uutuuttaan kiiltävässä rakennuksessa tuntee urheiluhistorian siipien havinaa.

Uinnin jälkeen voi vaikkapa mennä villeimpien vesireittien varrelle bongaamaan sudenkorentoja – yli puolet brittiläisistä lajeista on jo kotiutunut upouuteen puistoon.

Ihmettele Harry Potteria!

Olympiavuonna 2012 myös Harry Potterin elokuvastudio avautui koko kansan ihailtavaksi. Warnerin studiokierros kiehtoo taatusti jokaista, joka on tutustunut J.K. Rowlingin Potter-kirjoihin tai niistä tehtyihin elokuviin.

Harry Potterin kulissit on säilytetty mahdollisimman aitoina, mitään turhia kieputtimia tai ylikaupallisia kommervenkkejä ei ole alueelle lisätty. Kirjoista, elokuvista, näyttelijöistä, lavastuksista, teknologiasta, hilavitkuttimista ja satuhahmoista kiinnostuneet löytävät tiensä mielikuvituksellisen muotoilun maailmaan.

Vaikka Harry Potteria ei olekaan olemassa, hän edustaa brittiläistä luovuutta parhaimmillaan. Häntä kannattaa käydä moikkaamassa, vaikka matka Eustonin asemalta Watfordiin ja sieltä bussilla studioille voi viedä kokonaisen tunnin.

Katso kauaksi!

Lontoon uusin maamerkki on pilvenpiirtäjä Shard Thamesin etelärannalla lähellä London Bridgen metro- ja juna-asemaa. Se edustaa uusinta lontoolaista arkkitehtuuria, se on kaupungin korkein rakennus ja sen huipulta pääsee ihailemaan koko kaupunkia.

Suoraan silmien alla on Lontoon taloudellinen sydän – City, tuo tummanpuhuva, metallinen rahantaontaihme, jota ilman Lontoo olisi paljon, paljon köyhempi. Cityn suuruus pajastuu parhaiten korkeuksista katsoen.

Englantilaisia pidetään usein uljasta historiaansa haikailevana kansana, jota on vaikea herätellä nykyaikaan. Monilla alueilla tuo käsitys pitää hyvinkin paikkansa, mutta ei maan pääkaupungissa.

Lontoossa historian vangeiksi ovat jääneet vain turistit, jotka tuovat rahaa tulevaisuuteen katsovalle kansalle. Nyky-Lontoo pinnistelee eteenpäin rahan, luovuuden, itseluottamuksen, rohkeuden ja suvaitsevaisuuden voimin. Tämä Lontoo löytyy kaupungin uusimmista nähtävyyksistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?