EU etsii Venäjä-pakotteita – energiaruuvia vaikea vääntää

Julkaistu:

Itä-Ukrainan lentokoneiskun jälkeen maailmalla on vaadittu kovemman linjan ottamista Venäjän osuuteen Ukrainan kriisissä. EU:n ulkoministerien on tarkoitus päättää Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamisesta tänään.


EU-maiden ulkoministerit istuvat tänään iltapäivällä neuvottelupöydän ääreen pohtimaan Venäjä-pakotteiden laajentamista. Taloussanomien haastattelemien suomalaisten ja ulkomaisten asiantuntijoiden mukaan yhteisen sävelen löytäminen on vaikeaa.

Viime viikolla EU:n pääministerit laajensivat pakotteita rajoittamalla Venäjän lainansaantia kahdesta kehityspankista. EU aikoi myös lisätä nimiä pakotelistaansa. Päätös tehtiin kuitenkin ennen viime torstain lentokoneiskua.

Nyt sävy on toinen. Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että Euroopassa ollaan valmiimpia kiristämään ruuvia, etenkin jos Venäjä ei suostu yhteistyöhön lentokoneiskun selvittämisessä.

– Viime viikolla EU:n Venäjää kohtaan suunnatut pakotteet keskittyivät vielä Krimin tilanteeseen, eikä niissä pyritty varsinaisesti Venäjän rankaisemiseen Itä-Ukrainan tapahtumista. Paineet siihen suuntaan ovat lisääntyneet selvästi koneen alas ampumisen myötä, Aaltola sanoo.

Malesialaiskoneen alas ampumisen roolia EU:n pakotteiden laajuutta arvioitaessa ei kuitenkaan pitäisi ylikorostaa, arvioi dosentti Pekka Visuri Maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Lentokoneturman tapaiset yksittäiset tapahtumat keräävät paljon huomiota, mutta taustalla piilevät strategiset perusintressit pysyvät samanlaisina, hän sanoo.

Yhdysvallat
penää johtajuutta


Myös Yhdysvallat tukevoitti pakotteitaan viime viikolla. Nyt rapakon takana odotetaankin myös EU:lta kovempaa ja aloitteellisempaa linjaa toivottujen vaikutusten aikaansaamiseksi.

Osa EU-maista on ollut vastahakoisia laajentamaan pakotteita, koska ne eivät halua vaarantaa niille tärkeitä maakaasutoimituksia Venäjältä. Yhteisen pakotepolitiikan muodostaminen voi olla hankalaa, sillä ristiriitaiset intressit repivät rintamaa eri suuntiin. 

– Nähtäväksi jää, kuinka kauan mahdollinen kovempi linja kestää. EU:n kohdalla strategiset intressit voivat olla toisensuuntaisia kuin Venäjän eristäminen, mikä synnyttää ristiriitoja. Jos Euroopassa riidellään, muuthan siitä hyödyn korjaavat, Visuri arvioi.

Markkinat määrittävät
pakotteiden tehon


Aaltola kuitenkin uskoo, että pakotteita laajennetaan viimeviikkoisista. Hän epäilee, että nimilistoihin voidaan lisätä tunnetumpia nimiä, ja pakettiin voitaneen ottaa myös joitakin sektoripakotteiden elementtejä.

Yhdysvallat asetti rajoitteita maan rahoitusmarkkinoilla toimiville venäläisyrityksille. Venäläisten reaktioiden perusteella pakotteet näyttävät tehokkaammilta kuin yksittäisiin henkilöihin kohdistetut sanktiot.

Aaltola arvioi, että myös EU voi päätyä samantapaiseen ratkaisuun ja vaikeuttaa tiettyjen finanssivirtojen kulkua Venäjälle. Ongelma on, että pakotteiden pitäisi olla tehokkaita, mutta ne eivät saisi sotkea markkinoita liikaa.

– Pakotteiden alaiset venäläisyhtiöt ovat niin suuria, että niiden toiminnan vaikeuttamisesta syntyy markkinahäiriöitä. Esimerkiksi öljyn hinnan nousu itse asiassa tukisi Venäjän taloutta, Aaltola sanoo.

Myös brittiläisen Chatham House -ajatushautomon vanhemman tutkijan Antony Froggattin mukaan markkinoiden rooli pakotteiden tehokkuudessa on keskeinen.

– Pakotteet ovat vain yksi asia, ja niiden markkinavaikutuksista syntyy tosiasiallinen rangaistus. Se, mitä sanktiot tarkoittavat määrittyy markkinoilla, Froggatt sanoo. 

Hän huomauttaa, että liian ankarilla pakotteilla voidaan haitata maailmantalouden tasapainoa.

Energiapakotteita
vasta viime hädässä


Venäjä on raskaasti riippuvainen öljy- ja kaasutuloistaan. Pakotteiden kohdistaminen energiasektoriin olisi kuitenkin vaikeaa. 

Pääsy Venäjän maakaasumarkkinoille on tärkeää monille EU-maille. Chatham Housen Froggatt näkee energiayhtiöitä ja -toimialaa koskevat pakotteet ongelmallisina.

– Energia on niin suuri asia, että siitä on vaikea neuvotella yhteisymmärrystä. Olisin yllättynyt, mikäli pakotteet koskisivat suuria energiayhtiöitä. En osaa sanoa, missä muodossa ne toteutettaisiin.

Aaltola ei myöskään usko koko energiatoimialaan koskeviin pakotteisiin. Aaltolan mukaan EU-maat asettavat suoria pakotteita energiasektorille vasta viime hädässä.

Halukkuutta energiasektoriin kohdistuviin pakotteisiin rajoittaa myös ajankohta. Froggattin mukaan maakaasun kysyntä on kesällä vähäisempää kuin muina vuodenaikoina. Froggatt kuitenkin arvioi, että Ukrainan kriisi on jo vaikuttanut EU:n energiapolitiikkaan.

– Krimin ja Ukrainan kriisin jälkeen Euroopan energiapolitiikan painopiste on vaihtunut kilpailukyvyn vahvistamisesta saatavuuden varmistamiseen. Toisaalta myös energiatehokkuuden rooli on alkanut korostua, juuri ulkopuolisen energiariippuvuuden johdosta, hän sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  2. 2

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  3. 3

   Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

  4. 4

   Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

  5. 5

   SuPerin johtaja hoivakotien laiminlyönneistä: ”Pelkään, että vasta jäävuoren huippua on penkaistu”

  6. 6

   Attendo haluaa neuvotella kunnilta kovemman hinnan palveluilleen – ”Liikaa vaadittu, että tekisimme vielä tappiota”

  7. 7

   Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

  8. 8

   Haisevien patjojen ongelmista lukuisia yhteydenottoja – Tukes: Terveysoireiden takia jopa lääkäriin

  9. 9

   Sirkan kortti meni rikki, ja käteistä varten olisi pitänyt ajaa 100 kilometriä – Nordean virkailija antoi erikoisen vinkin

  10. 10

   Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  2. 2

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  3. 3

   Haisevien patjojen ongelmista lukuisia yhteydenottoja – Tukes: Terveysoireiden takia jopa lääkäriin

  4. 4

   Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

  5. 5

   Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

  6. 6

   Microsoftin tulos ylitti selvästi odotukset

  7. 7

   Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

  8. 8

   G7-maat: Teknojäteille veroja, Facebookin librasta ”vakava huoli”

  9. 9

   EU kiistelee omasta ehdokkaasta: ”Vakaa ja pätevä ja mahdollistaa IMF:n pysymisen eurooppalaisissa käsissä”

  10. 10

   WSJ: Olli Rehn on noussut IMF:n pääjohtajakisan kärkikaartiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  2. 2

   36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

  3. 3

   Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

  4. 4

   Taksiuudistus lopetti päivystysvelvollisuuden, eteläsavolainen taksiyrittäjä äimistelee kuljettajien reaktiota: ”Menkööt sitten tehtaalle töihin”

  5. 5

   Lukijat paljastivat omat nuukailu­menetelmänsä – Tiskitablettien pilkkomiselle rutkasti vastakaikua

  6. 6

   ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

  7. 7

   Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

  8. 8

   Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

  9. 9

   Tiskitabletit puoliksi ja hernekeiton herneet uusiokäyttöön – Miksi säästävää nuukailua pidetään nolona?

  10. 10

   Näin asennetaan paskalain vaatima jätevesi­järjestelmä – katso kuvat urakasta vaihe vaiheelta

  11. Näytä lisää