Tuomioja: Suomi ei salli aseiden vientiä Israeliin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tuomioja: Suomi ei salli aseiden vientiä Israeliin

Julkaistu: 21.7.2014 19:18, Päivitetty 21.7.2014 19:27

Suomi ei myönnä, eikä ole vuosiin myöntänyt aseiden vientilupia Israeliin, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo Taloussanomille. Käytännössä suomalaisilla tuotteilla kuitenkin näytettäisiin tukevan Israelin asevoimia.

Israel aloitti viime viikolla verisen maa- ja ilmahyökkäyksen palestiinalaiseen Gazaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksi viikkoa jatkuneessa konfliktissa on kuollut 496 palestiinalaista, joista ainakin sata on lapsia. Israelilaissotilaita on menehtynyt 18.

EU:n asevientiä koskevien yhteisten kriteerien mukaan vienti on kiellettävä, "jos aseet aiheuttavat tai pitkittävät aseellisia konflikteja tai vaarantavat alueellisen rauhan, turvallisuuden tai vakauden".

Pitäisikö aseviennistä Israeliin näiden kriteerien ja Gaza tilanteen valossa luopua? Ulkoministeri Erkki Tuomioja antaa yllättävän vastauksen.

– Asevientilupia ei ole myönnetty. Enkä muista, että niitä olisi haettu vuosiin, mutta niitä ei puollettaisi eikä olla vähään aikaan puollettu.

Mitään virallisia pakotteita Suomella ei kuitenkaan ole Israelia vastaan.

– Tämä on minun kantani, koska ulkoministeriö on aseiden viennissä lausunnon antava viranomainen, Tuomioja sanoo.

Sotatuotteiden vientiluvista päättää puolustusministeriö, mutta jos aseita viedään Euroopan talousalueen ulkopuolelle, pyytää puolustusministeriö myös poliittisen arvion ulkoministeriöltä. Arvio on painava, ja siitä poiketaan harvoin jos koskaan.

Tuomiojan mukaan hänen linjansa ei kuitenkaan liity Gazan ajankohtaiseen tilanteeseen lainkaan, vaan on aikaisempaa perua. Hän uskoo linjan säilyvän myös seuraavan hallituksen aikana.

– En ymmärrä miksi se muuttuisi sallivammaksikaan, ellei rauhanprosessissa tapahdu jotain myönteistä.

Käytäntö saattaa kuitenkin olla toinen kuin mitä Tuomioja antaa ymmärtää.

Helsingin Sanomien neljän vuoden takaisen jutun mukaan Suomesta vietiin 2000-luvun aikana esimerkiksi Spike-panssarintorjuntaohjusten hakupäiden runkoja sekä suomalaisen MastSystems Internationalin valmistamia sotilastarkoitukseen valmistettuja teleskooppimastoja. MastSystemsin myynti- ja markkinointipäällikkö Jarmo Pellin mukaan yhtiöllä on yhä kauppaa Israelin kanssa.

– Tällä hetkellä ei ole aktiivista kauppaa Israeliin, mutta tarjouksia on sisällä kyllä.

Pellin mukaan teleskooppimastot menevät 99 prosenttisesti sotilaalliseen käyttöön. Siitä huolimatta yhtiön tuotteet eivät ole Suomen vientiluvan alaisia. Pellin mukaan tuotteiden vieminen Israeliin on kuitenkin tällä hetkellä mahdotonta yhtiön sisäisen eettisen ohjeiston takia, joka kieltää tuotteiden viemisen sotaa käyvään maahan. 

– Ne [teleskooppimastot] vapautettiin viime vuodenloppupuolella vientiluvista, Pelli sanoo.

Taloussanomien lomalta tavoittama tutkimusverkosto Safer Globe Finlandin asevaraisen turvallisuuden asiantuntija Johannes Lehtisen mukaan järjestö selvittää paraikaa Suomen asevientiä Israeliin ja pyrkii julkaisemaan tietoja asiasta vuosiraportissaan syksyllä.

Lehtisen mukaan Suomi on ainakin tukenut Israelin puolustusteollisuutta tuomalla maasta aseteknologiaa. Viime vuonna Suomi kertoi esimerkiksi hankkivansa israelilaiselta Aeronauticsilta tiedustelulennokkeja 23,6 miljoonan euron edestä. Aseteknologiahankintoihin liittyy myös ylläpito- ja kehittelypalveluita.

– On yhä perusteltua katsoa kriittisesti Suomen ja Israelin välisiä sotilasteollisia hankintoja ja yhteistyöprojekteja, Lehtinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?