Puola vastustaa EU:n aietta kieltää mentolisavukkeet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puola ei syty kiellolle: puolustaa mentolitupakkaa

Julkaistu: 21.7.2014 14:30, Päivitetty 21.7.2014 14:30

Puola aikoo kannella EU:n päätöksestä kieltää maustetut tupakkatuotteet. Puolan mukaan maa joutuu kärsimään kiellosta epäreilusti, sillä se on yksi alueen suurimpia mentolisavukkeiden tuottajia ja kuluttajia.

Maustettujen savukkeiden kielto on osa EU:n tupakanvastaista lainsäädäntöä, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2016. Samalla EU tiukentaa tupakan pakkauksiin ja markkinointiin liittyviä sääntöjä.

Puolan apulaispää- ja talousministeri Janusz Piechociński on sanonut, että mentolisavukkeet pitäisi poistaa direktiivistä.

Maailman keuhkojärjestön mukaan Puola on yksi eniten tupakoivia EU-maita. Keskiverto puolalainen polttaa vuodessa 1 586 savuketta, joka on yli kaksi kertaa niin paljon kuin Britanniassa.

Myydyistä savukkeista joka viides on mentolisavuke. Esimerkiksi Ruotsissa myydyistä savukkeista joka kymmenes on mentolisavuke, Espanjassa, Itävallassa ja Slovakiassa noin joka sadas.

Kansainvälisten tupakkajättien edustaja kuvailee puolalaisten suhdetta mentolisavukkeisiin "ainutlaatuiseksi".

Puola on myös tupakan toiseksi suurin valmistaja EU:ssa. Kaikkiaan tupakkapellot työllistävät Puolassa 60 000 työntekijää, jonka lisäksi tupakkateollisuudessa työskentelee tuhansia puolalaisia. Puolan tupakkateollisuuden etujärjestö arvioi, että uusi lainsäädäntö tuhoaa 30 000 työpaikkaa.