Vuokravakuus ei ole remonttikassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vuokravakuus ei ole remonttikassa

Jos vuokra-asuntoaan haluaa kunnostaa, kannattaa aina kysyä asiasta vuokrantajalta – vaikka epäilisikin vastaanottoa nihkeäksi. Vuokravakuudet ovat nousseet viime vuosina.

21.7.2014 6:03 | Päivitetty 18.7.2014 17:14

Etenkin pääkaupunkiseudulla kilpailu vuokra-asunnoista on niin kovaa, ettei vuokranantajalta välttämättä tohdi pyytää mittavaa investointia asuntoonsa. Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita luonnehtii vuokralaisen neuvotteluasemaa heikohkoksi. 

– En sanoisi kunnostusta pyytävän ryhtyvän hankalaksi vuokralaiseksi. Vuokranantaja on kuitenkin vahvassa asemassa siten, että huonompikuntoisestakin asunnosta voi pyytää varsin korkeaa vuokraa, Viita sanoo.

Jos asunnosta löytyy jotakin terveydelle haitallista tai huoneiston kunto on muuten olennaisella tavalla puutteellinen, on vuokralaisella oikeus teettää kunnostus vuokranantajan laskuun. Korjauksen kustannusten on kuitenkin pysyttävä kohtuullisina, eikä vuokralainen muutoin saa lähteä omin päin korjauttamaan asuntoa. 

Kysy ennen kuin toimit

Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Jonna Puolanto kehottaa kysymään aina lupaa asunnon kunnostus- ja ehostustöihin.

– Kirkkaanväriseksi maalattujen seinien maalaaminen takaisin valkoiseksi voi tulla asunnosta luovuttaessa kalliiksi, Puolanto sanoo.

Jos vaikkapa tahtoo maalata vanhat kiinteät kaapit, voi näin tehdä sovittaessa vuokranalennusta vastaan itse. Mikäli vuokranantaja taas haluaa teettää työt ulkopuolisella, on Puolannon mukaan syytä sopia kirjallisesti siitä, kuka tekee mitä ja kuka työtä valvoo.

Vuokravakuudet nousseet

Vuokravakuus ei ole remonttikassa – ellei vuokralainen sitten ole selvästi aiheuttanut asunnolle vahinkoa.

Puolanto muistuttaa vakuuden olevan eduksi kummallekin osapuolelle, sillä vahingon sattuessa ei tarvitse miettiä, mistä rahoista ne korvataan.

Viidan mukaan vuokravakuuden normivaatimus on hilautunut kahden kuukauden vuokraan kun vielä vuonna 2010 pyydettiin yleisesti 1,5 kuukauden vuokravakuutta. Lain mukaan enimmäisvuokravakuus on kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. 

– Mediassa on puhuttu paljon vuokralaisista, jotka eivät ole hoitaneet asioitaan hyvin. Vuokranantajat pelkäävät, että omalle kohdalle osuu se huono vuokralainen ja korkeammalla vakuudella varaudutaan siihen, Viita tulkitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?