Vuokralaiset ja vuokranantajat riitelevät siivouksesta ja pintojen kulumisesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Naarmu vuokrakämpän parketissa – kuka korvaa?

Kolhiintunut ovi, tassujen raapimat lattiat ja tupakan tuoksuinen asunto. Vuokralaisen ja vuokranantajan käsitykset normaaleista elämisen jäljistä poikkeavat joskus toisistaan. Vuokravakuuden pidätyksistä voidaan kiistellä pitkäänkin.

21.7.2014 6:01 | Päivitetty 18.7.2014 17:18

Kuluttajariitalautakunnan ylitarkastaja Timo Maso kehottaa kysymään asiaa etukäteen. Voi hyvinkin olla, että asunnosta pois muuttaessa vuokranantaja pidättää seinien paikkauksen vuokravakuudesta.

– Taulujen kiinnittäminen on vuokra-asioita käsittelevässä jaostossa toistuva ongelmien aihe. Pitäisin kohtuullista kiinnittämistä asianmukaisena, mutta jos reikiä on seinässä paljon, oikeuttaa se vakuuden pidättämiseen. Täsmällistä määrää ei kuitenkaan ole, Maso kertoo.

Hänen mukaansa ylivoimaisesti suurin osa Kuluttajariitalautakuntaan tehdyistä valituksista koskee vuokranantajan halua pidättää vuokravakuudesta pintaremontin tai siivouksen hinta.

Se on aiheellista, jos vuokranantaja katsoo vuokralaisen tai hänen luvallaan asunnossa oleskelleen aiheuttaneen asunnolle vahinkoa. Tavanomaista kulumista vuokralaisen ei tarvitse korvata.

– Asunnon normaali kuluminen on vaikeahko määre. Vaikka se useimmille on selkeää, on myös rajatapauksia, joissa vuokranantaja esimerkiksi kieltää avaamasta ovea selälleen, jotta se ei naarmuttaisi toista ovea, kertoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Viidan mukaan vuokranantajan tulisi tällaisessa tapauksessa yrittää ratkaista asia.

Sama koskee voimakastuoksuisten ruokien laittamisesta jäämiä hajuja. Vaikka asia ei Mason mukaan ole yleinen valitusten syy, tulisi asunnossa olla sellainen ilmanvaihtojärjestelmä, ettei häiritseviä hajuja jää.

Varovasti kylppärissä

Suomen Vuokranantajien yhdistyksen lakimies Jonna Puolanto korostaa, että vakuudesta voidaan pidättää vain vuokralaisen laiminlyönneistä tosiallisesti koituneet kohtuulliset kulut.

– Esimerkkitapaus voisi olla sellainen, jossa kylpyhuoneen kaapin ylähyllyltä pudonnut hajuvesi rikkoo lavuaarin, Puolanto havainnollistaa.

Vaikka lapset tuovat mukanaan omia elämisen jälkiään, vuokralaisen on korvattava suoraan seinälle taiteiltujen piirrosten peittämisestä koituvat kulut. Pienet jäljet lattiassa luetaan normaaliin kulumiseen, mutta esimerkiksi toistuvasta korkokengillä kävelystä jääneitä naarmuja ei. 

Puolanto kertoo vuokralaisen olevan korvausvelvollinen myös silloin, jos hän laiminlyö vuokranantajan antamia ohjeita vaikkapa erityistä hoitoa vaativien puisten keittiöpintojen säännöllisestä öljyämisesta. Lisäksi vuokralaisen tulee ilmoittaa vuokranantajalle, jos asunnossa on korjausta vaativia puutteita. 

Vuokranantajien näkökulmasta tyypillisimpiä ongelmia ovat maksamattomat vuokrat. Muutaman päivän maksumyöhästyminen ei ole vuokrasopimuksen purkamisen peruste, mutta kahden tai kolmet kuukauden maksamattomat vuokrat kyllä. Jos vuokria on maksamatta tätä lyhyemmältä ajalta, voidaan sopia maksujärjestelyistä.

Tavanomainen kuluminen?

Asunnon normaaliksi kulumiseksi luettava riippuu myös vuokrasopimuksesta. Jos esimerkiksi lemmikit sallitaan, on niiden voitava liikkua normaalisti ja niiden kynsistä jääneet pienet naarmut hyväksyttävä. Mikäli kissa taas repii tapetit alas, vahinkoa ei voi pitää tavanomaisena kulumisena.

Sopimus vaikuttaa myös tupakointiin. Mikäli vuokranantaja ei ole sitä kieltänyt, on tupakalta tuoksuva asunto ok. Allergiakäyttöön varatussa asunnossa ei kuitenkaan voi polttaa tai pitää lemmikkejä ilman korvausvelvollisuutta. 

Jos tapahtuu selvä vahinko, vuokranantajan ja vuokralaisen tulisi yrittää sovitella näkemyksiään korvauksesta yhteen.

Jos tämä ei onnistu, vuokranantajalla on oikeus pidättää oikeaksi katsomansa summa vuokravakuudesta. Riskinä on, että asiaan tyytymätön vuokralainen vie sen esimerkiksi Kuluttajariitalautakuntaan.

Käsittely voi kestää kauan

Maso kertoo Kuluttariitalautakunnassa vireillä olevien vuokra-asuntoa koskevien riitojen määrän vakiintuneen vajaaseen 400 käsiteltävään tapaukseen ja käsittelyajat noin vuoteen.

– Ongelmien välttämiseksi on aivan ehdotonta, että vuokralainen ja vuokranantaja tekevät huoneiston kunnosta yhteisen katselmuksen vuokrasuhteen alussa ja lopussa ja dokumentoivat sen hyvin, Maso sanoo. 

Myös Puolanto painottaa alku- ja lopputarkastuksen tärkeyttä. Raportteihin on syytä liittää myös kuvia, ja nykyisin käytetään paljon myös kokonaiskuvan antavia videoita.

– Tällöin vuokralainen ei joudu vastuuseen asioista, joita ei ole aiheuttanut, ja vuokranantajalla on näyttöä asunnon kunnosta luovutushetkellä, Puolanto perustelee.

Ja jos riitaa tulee, asian ratkaiseva henkilö pääsee kuvien avulla paremmin kärryille asiasta. Osa riitatapauksista jääkin ratkaisematta, koska asioiden todistaminen on ongelmallista. 

Mason mukaan tarkastuksista on tullut arkea suurten vuokranantajien toiminnassa. Yksityisten vuokraamissa asunnoissa ne jäävät usein tekemättä. 

Keskimääräinen siisteystaso riittää

Vuokralaiset ja vuokranantajat toraavat taajaan myös siitä, miten siisti asunnon on vuokrasuhteen päättyessä oltava. Vuokranantajien lakimies muistuttaa, että myös loppusiivouksen kattavuudesta voi sopia tarkemmin.

– Asunnon tulee luovutuksessa olla siisteystasoltaan normaali, eli muun muassa pinnat pyyhitty, roskat viety, wc-pönttö ja -allas pesty, Puolanto luettelee.

Jos asunnon ikkunat on tavanomaiseen tapaan pesty kerran tai kaksi kertaa vuodessa, ei sitä loppusiivouksen yhteydessä tarvitse tehdä. Mahdolliset varastot on tyhjennettävä.

Tyypillisesti asuntoon on jo tulossa uusi vuokralainen. Mason mukaan asunnon tulisi olla luovutettaessa hyväksyttävässä kunnossa.

 – Asukas ei useinkaan ole siivousalan ammattilainen, joten asumisen jälkiä saa näkyä. Esimerkiksi kylpyhuoneen kalkkijäämien poistamisella voi aiheuttaa vain suurempaa vahinkoa, jos voimakkaita puhdistusaineita ei osaa käyttää, Maso huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?