Autokauppa käy Euroopan kriisimaissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Autokauppa käy Euroopan kriisimaissa

Autojen myynti Euroopassa kasvoi kesäkuussa kymmenettä kuukautta putkeen. Kauppa käy hyvin talouskriisistä pinnistelevissä Etelä-Euroopan maissa. Saksassa myynti jäi miinukselle.

17.7.2014 12:21 | Päivitetty 17.7.2014 12:19

Autojen rekisteröinnit kasvoivat kesäkuussa 4,3 prosenttia, Euroopan autovalmistajien yhdistys ACEA kertoo. Kesäkuu oli kymmenes kasvukuukausi peräjälkeen. Acea tilastoi Euroopan-tilastoonsa 28 EU-maata sekä Sveitsin, Norjan ja Islannin. 

Autokauppa on kasvanut nyt pisimpään yhtämittaisesti neljään vuoteen. Myynti putosi viime vuonna alimmilleen pariin vuosikymmeneen.

Suurimmista markkinoista autot kävivät hyvin kaupaksi talousvaikeuksista toipuvassa Espanjassa, missä myynti kasvoi 24 prosenttia. Kriisissä rypeneessä Kreikassa myynti taas nousi 41 prosenttia ja Portugalissa 24 prosenttia.

Pohjoisempana kasvuluvut olivat toisenlaisia: Britanniassa myynti nousi reilut kuusi prosenttia ja Saksassa putosi 1,9 prosenttia. Saksassa myyntiä painoivat pyhäpäivät. 

Uusien autojen rekisteröinnit nousivat 1,23 miljoonaan viime vuoden vastaavan ajan 1,18 miljoonasta eurosta. 

Kun Eurooppa toipuu,automarkkina toipuu

Autokauppa on saanut vauhtia taloustilanteen kohenemisesta. Euro-alueen työttömyys on laskenut hieman viime vuodesta, ja kuluttajaluottamus Euroopan suurimmilla automarkkinoilla Britanniassa ja Saksassa on kohentunut. Euroopan keskuspankki taas julkisti kesäkuussa uusia toimia talouskasvun vauhdittamiseksi Euroopassa.

– Mitä korkeammalla kuluttajaluottamus on, sitä parempi autoalalle, arvioi analyytikko Marc-Rene Tonn M.M. Warburgista uutistoimisto Bloombergille. Hän huomautti, että toipuminen on ollut varovaista. 

Huyndain Euroopan toimintojen johtaja Allan Rushforth taas arvioi, että vaihtelevakin kasvu on parempaa kuin ei toipumista lainkaan. 

– Nyt autonvalmistajien dilemma on pohtia, kuinka kauppaa vauhditetaan jatkossa, Rushforth sanoi uutistoimisto Bloombergille. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?