Kehittyvien maiden pankki haastaa IMF:n ja Maailmanpankin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

BRICS-maat perustivat kilpailijan Maailmanpankille

Uusi kehityspankki antaa kullekin jäsenmaalle yhden äänen. Nousevat BRICS-maat haastavat länsimaiden hallitsemat Maailmanpankin ja IMF:n.

BRICS-maiden johtajat poseerasivat huippukokouksessa.

16.7.2014 14:48 | Päivitetty 16.7.2014 14:48

Viiden kehittyvän maan BRICS-ryhmä on haastanut länsimaiden ylivallan pankkisektorilla ja perustanut uuden kansainvälisen kehityspankin. Pankin alkupääoma on noin 37 miljardia euroa.

BRICS-ryhmään kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka.

Uuteen pankkiin liitettiin myös noin 75 miljardin euron valuuttarahasto tukemaan maita valuuttakriisien aikana. Molemmat aloitteet on vielä vahvistettava jäsenmaiden kansallisessa lainsäädännössä.

– BRICS-maiden poliittinen merkitys kasvaa, ja ne ovat ottaneet vahvan roolin kansainvälisellä areenalla, Brasilian presidentti Dilma Rousseff sanoi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen  uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Uutta pankkia kutsutaan The New Development Bankiksi eli Uudeksi kehityspankiksi. Sen päämaja tulee Shanghaihin.

– Kyse on eräänlaisesta vakuutuksesta. Heikkoja maita etsivät keinottelijat joutuvat perääntymään, koska mailla on nyt tarpeeksi selkänojaa valuuttaongelman kohtaamiseksi, Brasilian finanssiministeri Guido Mantega sanoi.

Uusi kehityspankki haastaa sekä Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n että Maailmanpankin, joissa  äänivalta on painottunut länsimaille. Nousevat maat ovat pitkään yrittäneet saadaan itselleen enemmän äänivaltaa rahoituslaitoksissa. Uudessa kehityspankissa yhdellä jäsenmaalla on yksi ääni.

BRICS-maiden huimakasvu tasaantunut

BRICS-maiden osuus maailman viennistä oli vielä vuonna 2001 vain kahdeksan prosenttia, mutta jo kymmenen vuotta myöhemmin 16 prosenttia.

Samaan aikaan BRICS-maiden talouskasvu on hidastunut talouskriisin jälkeen. Vuonna 2007 maiden yhteenlaskettu kasvu oli 10,7 prosenttia, tänä vuonna enää 5,7 prosenttia – mikä tosin on selvästi yli maailmantalouden keskimääräisen kasvuvauhdin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?