Farmarit hallitsevat Suomea – katso jättikartta

Farmariautot ovat maanteiden yleisin näky valtaosassa Suomea. Porrasperäiset sedanit pitävät pintansa vielä muutamilla alueilla. Katso kartasta, missä kunnissa porrasperät pesevät farmarit.

| Päivitetty

Suomen autojen yleisin korimalli on farmari. Kaupungeissa farmarin valta-asema on vahva, ja maaseudulla kilpailu porrasperäisten sedanien kanssa on tiukempaa.

Sedan pitää pintansa suosituimpana mallina yhteensä 73 kunnassa. Sedanin valta-aluetta ovat Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Pohjois-Karjala.

Hatchbackit eli viistoperäiset mallit eivät nouse yleisimmäksi malliksi yhdessäkään kunnassa. Suurissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa viistoperät kiilaavat kuitenkin toiseksi porrasperien edelle.

Taloussanomat laati kuntakartan sedanien ja farmarien välisestä kamppailusta. Eri korityyppien suosio on selvitetty liikennevirasto Trafin julkaisemasta avoimesta rekisteriaineistosta.

Ikäjakauma selittää eroja

Farmarit ovat olleet muita malleja suositumpia jo pidemmän aikaa, muistuttaa autotietoja tuottavan Grey Hen -yhtiön seniorianalyytikko Jere Sillanpää. Mitä uudempi auto, sitä todennäköisemmin se on farmari.

Sillanpään nopea arvio mallijaon syystä tarttuu autojen ikään. Kasvukeskuksissa autokanta on keskimäärin nuorempaa kuin maaseudulla, joten porrasperät jäävät suosiossa jälkeen.

– Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa näyttää olevan keskimäärin muuta maata vanhempaa autokantaa. Näillä alueilla vanhempi autokanta voisi selittää sedanien yleisyyden, Sillanpää arvioi. 

Analyysi on oikea. Sedanin hallitsemissa kunnissa autojen keski-ikä on korkeampi kuin koko Suomen autokannan keski-ikä, 11,5 vuotta, selviää Helsingin Sanomien ikälaskurista.

Aivan yhtäkkiä farmarit eivät ykköspallille nousseet. Suosion kasvu alkoi jo aikaa sitten.

Jyväskylän autokauppa Laakkosen myyntipäällikön Antti Liukkosen mukaan farmareita on mennyt sedaneita enemmän kaupaksi jo 1990-luvulta lähtien.

– Myydyimmässä keskikokoluokassa farmarimallin osuus myynnistä on ollut korkein jo pitkään, noin 60-70 prosenttia, Liukkonen kertoo.

Hän ehdottaa farmarien suosion syyksi myös asukkaiden ikäjakaumaa.

– Keskuksissa on enemmän työssäkäyviä nuoria perheitä lapsineen, jotka ajavat monesti farmarilla. Eläkkeellä olevat ovat enemmän sedan-kansaa, Liukkonen toteaa.

Pohjanmaalla enemmän Mersuja ja Bemareita?

Pohjanmaalla ikä ei selitä sedanien valtaa Kainuun ja Pohjois-Karjalan tapaan. Sillanpää ehdottaa syyksi eri automerkkejä.

– Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla sedan on yleisin, mutta keski-ikä on lähellä maan keskiarvoa. Siellä ainakin osan Sedanien yleisyydestä näyttää selittävän Bemarien ja Mersujen yleisyys. BMW:llä ja Mercedeksellä sedanien osuus on suuri.

Kalliimmissa automerkeissä sedaneja on enemmän. Farmarit ovat kalliimpia, eikä Mersua perinteisesti mielletä perheautoksi, joissa tilan tarve on yleensä suurin.

Myös tuloerot voivat selittää eroja.

– Pienempituloisella voi pienikin säästö olla tärkeä ja valinta kallistuu hieman halvempaan sedaniin. Samoin pienempituloinen valitsee useammin vanhemman auton, joiden joukossa sedanien osuus on suurempi. Ainakin Kainuussa nämä voivat selittää osan eroista. 

Sillanpää kuitenkin muistuttaa, että muitakin tekijöitä varmasti on ja että erot muodostunevat useamman tekijän summasta. 

Farmarissa ja sedanissa muutakin eroa kuin koko

Sedanien hallitseman Kauhajoen Autoliiton paikallisosaston puheenjohtaja Veli Valli ei osaa antaa selitystä sille, miksi kunnassa on enemmän sedaneita kuin farmareita.

Porrasperiä on kunnissa yhteensä 1808 ja farmareita 1685. Yksi selitys löytyy autojen iästä. Kauhajoen autokanta on 2,1 vuotta keskimääräistä vanhempaa.

Katukuvassa eroa on mahdotonta huomata. Vallin mukaan farmareita näkee myös paljon liikenteessä.

– Makukysymyshän se osittain on. Itselläni on viistoperä. Tavaratila on toinen iso kysymys. Koiria ja lastenvaunuja kuljettaville farmari on luontevampi, Valli sanoo.

Myyntipäällikkö Antti Liukkonen toteaa myös, että tilantarve on tärkein syy valita kalliimman farmarin ja sedanin tai viistoperän välillä. Mallien välillä on kuitenkin eroja myös ajettavuudessa, ja ehkä turvallisuudessakin.

– Riippuen automerkistä, jotkin farmarimallit on varustettu pidemmällä akselivälillä, jolloin ajettavuus on vielä parempi. Ajokäytös on hieman tasaisempi ja rauhallisempi kun akselipituus kasvaa, Liukkonen kertoo.

Turvallisuus on farmareissa, sedaneissa ja viistoperissä käytännössä yhtenevä. Jotkut haluavat farmareihin kiinteän tavaraverkon henkilötilan ja tavaratilan väliin, joka pitää tavarat pois tieltä mahdollisessa onnettomuustilanteessa.

Viistoperät päihittäneet sedanit kaupungeissa

Helsingissä sedan on vasta neljänneksi suosituin korimalli. Edelle kiilaavat niin viistoperät kuin isokokoiset monikäyttöajoneuvot.

Eurooppalaisittain yleiset viistoperät päihittävät sedanit myös muualla pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Porissa ja Vaasassa.

Urheiluautoille tyypillistä coupé-korimallia löytyy henkilöajoneuvojen kokonaismäärään nähden eniten Helsingistä, kun vertailussa on Suomen 15 asukasmärältään suurinta kaupunkia. Kannoilla tulevat Espoo, Turku, Vantaa ja Tampere.

Kartta toimii vain Taloussanomien täysversiossa. Kartta on kuitenkin tutkittavissa tämän linkin kautta.

Helsinki päihittää kilpailijat coupé-autoissa Coupé-mallien osuus autokannasta Suomen suurimmissa kaupungeissa

KaupunkiHenkilöajoneuvot yhteensäCoupé-autot yhtensäOsuus autokannasta (%)Helsinki16991727441,61Espoo9883614631,48Turku603778301,37Vantaa8078610311,28Tampere726109281,28Lahti366684531,24Vaasa254223131,23Hämeenlinna272973101,14Pori327563361,03Oulu664966571Kouvola367883590,98Lappeenranta287192790,97Jyväskylä468374430,95Joensuu255432300,9Kuopio378063320,88 Lähde: Trafi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?