Puolet Kiinan ulkomaanavusta menee Afrikkaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolet Kiinan ulkomaanavusta menee Afrikkaan

Kiinaa on kritisoitu ihmisoikeustilanteiltaan heikkojen Afrikan maiden avustamisesta ja pyrkimisestä hyötymään maanosan rikkaista luonnonvaroista. Kiinan tänään julkaistun raportin mukaan se ei länsimaiden tavoin aseta poliittisia ehtoja tuelleen.

10.7.2014 15:48 | Päivitetty 10.7.2014 15:46

Yli puolet Kiinan yhteensä 14 miljardin dollarin (10,3 miljardia euroa) ulkomaanavusta meni vuosina 2010–2012 Afrikan maille. Apua tarjottiin avustuksina, korottomina lainoina ja korkean lahja-asteen luottoina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan tänään julkaisemassa raportissa ei juurikaan kiinnitetty huomiota kritiikkiin, jonka mukaan Kiina tukee ihmisoikeustilanteeltaan hyvin heikkoja valtioita.

Kiinalla on tiiviit siteen esimerkiksi rikkaista öljyvaroistaan tunnettuihin Sudaniin ja Angolaan. Arvostelijoiden mukaan Kiina pyrkii ulkomaanavullaan vain varmistamaan taloutensa tukemisen Afrikasta saatavien raaka-aineiden avulla. 

– Kiinan yhteistyö Afrikan kanssa on kaikkea muuta kuin rajoittunut luonnonvaroihin. Ulkomaanapu on tärkeä osa Kiinan kansainvälistä vastuullisuutta, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hong Lei sanoi tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Hallinnon raportissa korostettiin, että länsimaista poiketen Kiina ei aseta avustamilleen maille poliittisia ehtoja. Tätä pidetään avustettavien maiden sisäisten asioiden ja maiden oman tien valitsemisen kunnioittamisena. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?