Viina kallistuu Virossa – mitä tekevät suomalaiset? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viina kallistuu Virossa – mitä tekevät suomalaiset?

Julkaistu: 10.7.2014 6:01, Päivitetty 9.7.2014 18:17

Viro nostaa alkoholiverotustaan tukevasti vuoden vaihteessa. Vodkapullon kallistuminen voi karkottaa osan suomalaisista, uskotaan suurimmassa viinantuottajafirmassa. Terveysviranomaiset kiittelevät, mutta toivovat rajoituksia saatavuuteen.

Tallinnan satamassa on selvää, mitä suomalaiselta odotetaan: alkoholiostoksia. Ja niin suomalaiset ostavatkin. Turistit – eli pitkälti suomalaiset – ostavat noin kolmanneksen Virossa myytävästä alkoholista.

Viron suurimman alkoholituottajan Livikon toimitusjohtaja Janek Kalvi pelkää, että Viron ensi vuoden alkoholiveron korotus karkottaa osan turisteista.

Viron hallitus ja eduskunta päättivät kiristää verotusta aiempaa suunniteltua enemmän touko–kesäkuun vaihteessa. Vanhan suunnitelman mukaan veroa olisi nostettu viisi prosenttia vuosittain vuoteen 2016 saakka.

Uusi hallitus päätti kuitenkin nostaa veroa ensi vuoden alussa 15 prosenttia ja 10 prosenttia vuotta myöhemmin. Korotus nostaa etenkin vahvojen viinojen hintaa.

Vodkapulloonjopa euro lisää

– Jos Suomen verotus pysyy ennallaan, 10–15 prosenttia suomalaisista asiakkaista saattaa jättää saapumatta, Kalvi sanoo Taloussanomille.

Hänen laskujensa mukaan 15 prosentin korotus nostanee puolen litran vodkapullon hintaa kaupassa 0,7–1,0 euroa. Puolen litran oluen hintaan hän ennakoi kolmen sentin korotusta.

Kalvi epäilee, että vodkan kallistuminen karkottaisi lähinnä Virossa säännöllisesti viinanhaussa käyviä. Vaikutus riippuu siitä, kuinka verotus Suomessa kehittyy.

– Tuskin Suomi kuitenkaan korottaa alkoholiveroa samaa tahtia. Tästä syystä pelkään, että 10–15 prosentin pudotus on hyvin optimistinen skenaario. Mikäli Suomen verotus pysyy ennallaan, pudotuksesta tulee suurempi, Kalvi sanoo.

Suomalaistuottaja Altian omistaman Eesti Altian toimitusjohtaja Kristel Mets taas arvioi, että vodkapullon hinta nousee yhdestä kahteen euroa. Hän ei usko, että suomalaiset tästä välittävät.

– Ero Alkossa myytäviin väkeviin on siitä huolimatta niin suuri, että suomalaiset tulevat silti, Mets pohtii Tallinnassa.

Heinäkuun alussa muuttuneet maahantuontisäännökset sen sijaan ovat jo näkyneet suomalaisten käytöksessä. Huomattavia juomamääriä tuovat voivat nyt joutua todistamaan, että lasti tulee omaan käyttöön.

Metsin mukaan kauppa kävi kesäkuun lopussa lujaa, ja kauppiaat ovat kertoneet ihmisten laskevan olutlaatikoitaan aiempaa tarkemmin. Kalvi taas epäilee, että kiristykset voivat vähentää suomalaisten ostoja.

Valtion budjettiinlisää viinarahaa

Jos viinaveron nosto viekin tuottajilta asiakkaita, valtiolle se tuo lisää tuloja. Alkoholiverosta on laskettu ropisevan valtion budjettiin tänä vuonna 225 miljoonaa euroa. Kun tähän lisätään myös nouseva tupakkavero, valtio uskoo keräävänsä tupakka- ja alkoholiveroista tänä vuonna 400 miljoonaa euroa.

Summa on huomattava, kun sitä vertaa tasaverona kerättävään tuloverotukseen, josta budjettiin odotetaan 331 miljoonaa euroa.

Viro on kasvattanut alkoholiverosta saatua pottia tasaisesti vuosittain. Vielä vuonna 1995 verosta kertyi runsaat 40 miljoonaa euroa, viime vuonna 209 miljoonaa euroa.

Hallitus perusteli veropäätöstä tulojen kasvattamisen lisäksi kansanterveydellä. Virolaiset juovat nykyisellään henkeä kohden 10,4 litraa puhdasta alkoholia, ja hallitus tahtoo painaa luvun reiluun kahdeksaan litraan, Ruotsin määriin. Luvuista on puhdistettu Suomeen kannettu viina.

– Aikanaan oli varsinainen riesa, että kun esittelimme kulutuslukuja, ihmiset sanoivat, että äh, suomalaiset ne varmaan juovat, sanoo asiantuntija Triinu Täht Viron sosiaaliministeriön terveysosastolta. Luvut lasketaan kyllä erikseen, hän painottaa.

Kulutus notkahti, kun talouskriisi iski Viroon vuonna 2008. Sosiaaliministeriössä toivotaan, että nousevat verot suitsisivat kulutusta niin, ettei käyttö kasvaisi talouskasvun mukana ohi kriisiä edeltäneistä juomamääristä.

Tähtin mukaan suomalaisten ostoja ei juuri käytetä argumenttina alkoholiverosta keskusteltaessa. Ero verotuksessa ja siten hinnoissa on niin suuri. Saatavuuden rajoittamisesta neuvoteltaessa suomalaisten ostot kyllä tuntuvat painavan, hän kertoo.

– Se on ollut paljon vaikeampi kysymys kuin veronkorotukset, Täht kertoo keskusteluista päättäjien, tuottajien ja kauppiaiden välillä.

Tuottajat huolissaanlaittomasta viinasta

Virolaisten ostoksiin veronkorotukset vaikuttavat, paikalliset alkoholintuottajat uskovat.

Viron Altian Mets uskoo, että korotus näkyy selvästi jo loppuvuodesta, kun isot asiakkaat hamstraavat juotavaa varastoihin. Ja alkuvuodesta tulee hiljainen.

Enemmän huolissaan Mets on laittoman viinan lisääntymisestä. Hänen mukaansa alkoholi ei ole virolaisten tuloihin nähden halpaa.

Perinteisesti Venäjältä tuodun laittoman viinan kauppa lisääntyy taloudellisesti huonoina aikoina. Viron tilastokeskuksen mukaan laittoman viinan osuus koko markkinasta on pyörinyt viime vuodet neljäsosan tuntumassa.

– Aina kun korotus on yli kymmenen prosenttia, Venäjältä alkaa tulla enemmän vodkaa. Myös laittoman viinan tuonti kasvaa, Mets sanoo. Myös Livikon Kalvi ennakoi, että laiton vodka lisääntyy taas Viron rajamailla idässä ja etelässä.

Sosiaaliministeriön Tähtin mukaan laiton viina on ongelma, mutta verotusta ei pitäisi olla tästä syystä nostamatta. Hänestä laittoman viinan tuontiin pitää puuttua muutoin, esimerkiksi valvontaa tehostamalla.