Auto romuttamolle – luvassa 1 500 euron palkkio

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa säätää lain, joka tarjoaisi rahaporkkanan uuden auton ostajalle ja vanhan romuttajalle.

9.7.2014 13:39 | Päivitetty 9.7.2014 13:40

Valtio haluaa kiihdyttää autokannan nuorentumista. Tällä kertaa kansalaisille on luvassa kepin sijasta porkkanaa, jos liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) lakiehdotus menee läpi.

Ministeriö valmistelee parhaillaan määräaikaista lakia ajoneuvojen romutuspalkkiosta. Laissa säädettäisiin uuden henkilöauton ostajalle maksettavasta romutusrahasta, joka olisi yhteensä 1 500 euroa.

Palkkiosta valtion avustus olisi 1 000 euroa. Autoalan maksettavaksi jäisi loput, eli 500 euroa.

Edellytyksenä palkkiolle olisi, että uuden henkilöauton ostaja veisi samalla vähintään 10 vuotta vanhan omistuksessaan olevan auton romutettavaksi lailliseen kierrätyspisteeseen.

Uuden auton pitäisi myös olla vähäpäästöinen, sillä esityksen yhtenä tavoitteena on vähentää autoilusta aiheutuvia päästöjä.

LVM:n ehdotus on samankaltainen kuin Autotuojat ry:n tämän vuoden tammikuussa tekemä ehdotus. Yhdistys ehdotti, että autonsa romuttamoon vievä saisi 1 500 euron etusetelin uuden auton ostoon. Ministeriön ehdotuksessa romutuspalkkio näkyisi auton ostajalle kauppahinnan alennuksena.

Yhdistyksen puheenjohtaja Tero Kallio kertoi tuolloin Taloussanomille, että mallin avulla valtio voisi kerätä lisää autoverotuloja.

Myös ministeriö arvioi, että kokeilu lisäisi autoverotuottoja, kun uusin autojen määrä lisääntyisi vähintään 4 000 autolla normaalitilanteeseen verrattuna.

Esitys liittyy valtion ensi vuoden talousarvioon, ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Laki on tarkoitettu määräaikaiseksi: se tulisi voimaan ensi vuoden huhtikuun alussa ja kestäisi saman vuoden syyskuun loppuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?