Lainsäädäntö vain osa immateriaalioikeuksien turvaamista suomalaisyrityksille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Startupit tumpuloivat patenteissa

Teollis- ja tekijänoikeuksien suojaa kehitetään Euroopan unionin tasolla, mutta suomalaisyritysten immateriaalioikeuksien asiantuntijoiden mukaan yritysten oma aktiivisuus on usein oikeudellisia keinoja tärkeämpää.

3.7.2014 16:51 | Päivitetty 3.7.2014 16:51

Euroopan komissio julkaisi eilen toimintasuunnitelman, jolla on tarkoitus estää teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksia EU:n alueella sekä strategian, jolla pyritään suojaamaan näitä oikeuksia myös EU:n ulkopuolella.

Toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa vuoropuhelun edistämistä eri sidosryhmien kesken, toimitusketjun tarkempaa valvontaa ja tuomioistuinmenettelyn tehostamista. Toimintasuunnitelma ja strategia liittyvät vuoden alusta voimaan tulleeseen EU:n asetukseen teollis- ja tekijänoikeuksien tullivalvonnasta

Komission mukaan tietoon perustuva talous jatkaa kasvuaan Euroopassa ja on selviytynyt hyvin myös talouskriisistä. OECD:n arvion mukaan teollis- ja tekijänoikeuksien rikkomukset aiheuttavat kuitenkin maailmantaloudelle vuosittain peräti 200 miljardin euron tappiot. Suomalaisyrityksiä immateriaalioikeuksien rikkomiset koskettavat vaihtelevasti.

Jatkuva uudistuminenparasta patenttisuojaa

Taajuusmuuttajia valmistavan Vaconin toimitusjohtajan Vesa Laisin mukaan mahdollisuudet vaikuttaa julkisin toimin patenttirikkomuksiin ovat rajalliset.

– Toki erilaisia säädöksiä voidaan tehdä, ja pyrkiä niillä suojaamaan tietopääomaa. Se voi joillain aloilla auttaa, Laisi toteaa Taloussanomille.

Teollis- ja tekijänoikeuksien loukkaukset ovat Laisin mukaan enemmän kuluttajatuotteiden kuin teollisuuden riesa. Kopiointia kuitenkin esiintyy.

– Teollisuudessa keskeistä on se, kuinka nopeasti pystyy uudistamaan tuotevalikoimaa. Jos sitä ei pysty tekemään, kilpailijat kyllä kopioivat hyviä käytäntöjä. Eivät yksi yhteen, mutta sellaisella tavalla, ettei siihen pääse kiinni.

Parasta patenttisuojaa on Laisin mukaan omien tuotteiden jatkuva kehittäminen.

– Nopea omien tuotteiden uudistaminen on paras tae. Tämä pätee todennäköisesti aika monessa bisneksessä.

"Joissakin tapauksissa ystävällinen viesti riittää"

Peliyhtiö Rovio on osallistunut EU:n patentti- ja tekijänoikeuslainsäädäntöä sorvaamiseen.

– Olemme olleet mukana sidosryhmäkeskusteluissa, joihin on komission taholta valittu muutamia eurooppalaisia yhtiöitä, kertoo Rovion lakiasiainjohtaja Kati Levoranta.

Myös Levorannan mielestä tekijänoikeusrikkomukset ovat kuluttajatuotteissa suurempi ongelma kuin teollisuudessa.

– Tekijänoikeusrikkomukset kohdistuvat usein materiaaliin, joka on suhteellisen vaivattomasti kopioitavissa kuluttajatuotteisiin ja nopeasti valmistettavissa.

Levorannan mukaan ajantasainen ja tehokas lainsäädäntö on oikeuksien suojaamisen perusta, mutta kaikkea ei voi ratkaista lakituvassa.

– Jokainen tavaramerkki- ja tekijänoikeusepäily arvioidaan tapauskohtaisesti ja toimenpiteet mitoitetaan sen mukaan, miten vakavasta ja tahallisesta loukkauksesta on kyse. Joissakin tapauksissa ystävällinen viesti riittää ja toisinaan joudumme nostamaan kanteen, Levoranta sanoo.

– Vahingonkorvauksia tärkeämpää on saada Rovion immateriaalioikeuksien luvaton käyttö päättymään, hän tiivistää.

"Tietämys on kasvanut"Immateriaalioikeuksien asiantuntijayritys Kolsterin yksikönjohtajan Jyrki Nikulan mukaan suomalaisyritykset ovat aktiivisia patentti- ja tekijänoikeusasioissa.

– Teollis- ja tekijänoikeudet eivät ole ongelma, vaan asia, joka pitää hoitaa. Yleisellä tasolla suomalaisyritykset ovat parantaneet tällä saralla.

Tietämys immateriaalioikeuksien tärkeydestä on kasvanut. Parantamisen varaakin löytyy.

– Ongelmia on vielä esimerkiksi suomalaisilla start up -yrityksillä, joilla on paljon tarpeita, mutta ei välttämättä varaa tehdä kaikkia haluamiaan patentti- tai tavaramerkkihakemuksia. Alkuvaiheen yritysten taloudellinen asema ei aina anna myöden tehdä kaikkea, mitä tarvitaan.

Nikulan mukaan on hyvä että lainsäädäntö kehittyy, mutta suunnitelmat pitää myös toteuttaa.

– Ovathan nämä periaatteet osittain aika maailmaa syleileviä. Tärkeää on se, kuka ottaa vastuun ideoiden viemisestä käytäntöön. Huomionarvoista on myös se, ettei tässä mainita suunnitteilla olevaa EU:n yhtenäispatenttia.

Toimitusketjun vastuullisuuden osalta EU:n toimintasuunnitelma on Nikulan mukaan ongelmallinen.

– Kuinka ohjeistuksella voidaan puuttua esimerkiksi Kiinassa pikkupaikkakunnalla sijaitsevaan tehtaaseen? Paljon riippuu myös oikeudenhaltijoista, minkälaisen ja kuinka luotettavan toimittajan he valitsevat yhteistyökumppanikseen. Se on aika monisyinen asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?