"EKP:n korkopolitiikka suosii zombielainoja" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"EKP:n korkopolitiikka suosii zombielainoja"

Kansainvälinen järjestelypankki BIS ennustaa sekasortoa rahoitusmarkkinoilla kun keskuspankit yrittävät talouskriisin jälkimainingeissa palata normaaliin rahapolitiikkaan.

29.6.2014 17:37 | Päivitetty 29.6.2014 17:37

Usealla keskuspankilla on edessään kivinen tie lähivuosina, kun talouskriisin torjumista varten höllennettyä rahapolitiikkaa aletaan taas tiukentaa, arvioi Kansainvälinen järjestelypankki BIS tänään julkaisemassaan vuosiraportissa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan BIS ruotii raportissaan kovasanaisesti usean keskuspankin politiikkaa. Järjestelypankin mukaan Euroopan keskuspankki (EKP) on matalalla korkopolitiikallaan sallinut pankkien peitellä niiden taseista löytyviä tappioita. Monet käytännössä vararikossa olevat "zombie" -lainanottajat ovat sen vuoksi pysyneet pystyssä.

BIS:in mukaan myös Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin ja Japanin keskuspankin ylläpitämät ennätysmatalat korot ja epätavallinen rahapolitiikka on kannustanut sijoittajia ottamaan liiallisia riskejä, globaalin talouden heikosta tilasta huolimatta.

Lisäksi matalat korot kehittyneissä maissa ovat osaltaan kannustaneet myös kehittyvien maiden yrityksiä ottamaan suuria ulkomaalaisia lainoja. BIS:in mukaan vaarana on, että useat kehittyvien maiden yritykset joutuvat ongelmiin kun kehittyneiden maiden keskuspankit alkavat nostamaan korkoja. BIS:in mukaan erityisen haavoittuvaisessa asemassa on Kiina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?