Jos pantterikuviointi houkuttaa, niin antaa mennä vaan.
Näin neuvovat katsastusalan ammattilaiset, joiden mukaan omaan autoon saa valita melko vapaasti persoonallisen maalipinnan. Esimerkiksi monivärimaalaus on sallittua.
Jonkin verran laki kuitenkin rajoittaa sitä, minkä näköiseksi autonsa saa muokata. Henkilöautoa ei esimerkiksi saa maalata heijastavilla maaleilla, eikä niissä saa käyttää heijastavia teippejä.
Tällaista auton koristelua kutsutaan usein tuunaamiseksi (tuning). Ajoneuvolain mukaan autoaan ei sovi tuunata poliisiautoksi käyttämällä poliisin tunnuksia ja värejä. Joitain vuosia sitten liikenteessä nähtiin poliisiautoa muistuttava menopeli, jonka kyljessä luki "rosvo".
Jotain, mistä ottaa kiinni
Jos autoonsa haluaa tuunata suurempia erillisiä ulokkeita, tarvitaan viranomaisen lupa. Se tulee esittää katsastuksessa.
Terävät ja jalankulkijoille vaaralliset rakenteet ovat kiellettyjä. Auton katolle asennettu hirvenpää vaatisi siis viranomaisluvan ja hyväksynnän katsastuksessa.
Auton takaluukkuun asennettava ilmanohjainsiipi on sallittu, mutta senkin kohdalla tulee huomioida, etteivät mitat ja muotoilu vaaranna kevyttä liikennettä. Pienet rakennemuutokset ovat yleensä sallittuja omin päin.
Isoa sen olla pitää
Tuunauksessakin koko tuo näyttävyyttä. Auton renkaat ja vanteet halutaan usein vaihtaa alkuperäistä suurempiin. Hieman isommat renkaat saa vaihtaa ilman muutoskatsastusta. Tällöin vanteen halkaisija saa kasvaa alkuperäisestä enintään 26 millimetriä ja renkaan leveys enintään 30 millimetriä.
Suurempien muutosten tekeminen renkaisiinkin vaatii hyväksynnän muutoskatsastuksessa. Ääritapauksissa voidaan tarvita myös liikenteen turvallisuusviraston Trafin myöntämä poikkeuslupa.
Myös moottorin virittäminen ja voimakkaat äänentoistolaitteet ovat yleisiä tuunauksia. Ne näkyvät vähemmän ulospäin, mutta kuuluvat senkin edestä.
Samoin pakoputkilla on ollut tapana ehostaa autoa. Laissa määriteltyä melurajaa ei saa ylittää pakoputkivirityksilläkään, eivätkä muutokset saa lisätä palovaaraa. Myöskään katalysaattoria ei saa poistaa.
Suunta alaspäin – vai sittenkin ylös?
Auton madaltaminen on tuunauksessa yleistä. Jousitusta ei kuitenkaan saa muuttaa enempää kuin 51 millimetriä. Maavaraa pitää jäädä ainakin kahdeksan senttiä.
Jos madalluksen sijaan silmissä siintää maastohenkilö- tai maastopakettiauton korin korotus, sekin on tietyin ehdoin sallittua. Korokepalat voi asentaa korin ja akselistojen väliin, mutta korkeus saa muuttua enintään 77 millimetriä.
Korin korottaminen tai laskeminen alkuperäisestä vaatii muutoskatsastuksen hyväksyntää.
Valoa autolle, joka pimeässä ajaa
Uuden auton valoille asetetaan alun perin vaatimukset muun muassa määrästä ja ominaisuuksista. Jatkossakin auton valojen pitää vastata alkuperäisiä vaatimuksia, joten auton valaisinkuorten maalaaminen tai pinnoittaminen ei ole sallittua.
Ajovaloja ei myöskään saa rakentaa itse eri osista niin, että halogeenipolttimot korvattaisiinkin xenon-polttimoilla.
Samoin auton etuovien laseja ja tuulilasia ei saa pinnoittaa tai lakata jälkikäteen.
Takasivuikkunat ja takalasin saa tummentaa. Tummennuskalvot voi laittaa takalaseihin ilman lupaa ja erillistä katsastusta, mutta esimerkiksi peilimäisiä kalvoja taaksekaan ei saa laittaa.
Useimmilla auton pakollisilla varusteilla, osilla ja järjestelmillä on oltava tiukkojen vaatimusten mukainen tyyppihyväksyntä. Se rajoittaa tuunaamalla tehtyjä muutoksia.
Katsastuksissa tuunauksia hylätään etuikkunoiden ja ajovalojen tummentamisesta kalvoilla tai maalauksilla. Myös korin muutokset esimerkiksi ovenkahvoja poistamalla johtavat hylkäyksiin.
Liian terävät takasiivet ja moottorin viritykset ilman päästötodistuksia ovat myös syitä hylätä auto katsastuksessa.
Juttua varten haastateltiin A-Katsastuksen teknisen yksikön päällikköä Kalevi Lintulaa.