Suomalainen suhaa surutta työautolla omiin menoihinsa – uhkana jättisakot

Työauton käyttö omiin menoihin on maan tapa, ja ajopäiväkirjanpito ja verottaja unohdetaan. Hyvin harva pelkää kiinnijäämistä, kertoo Älykkään liikenteen verkosto ITS Finland.

25.6.2014 20:48 | Päivitetty 25.6.2014 20:48

Suomalaista niin sanotun hyötyajoneuvon käyttäjistä 57 prosenttia ajaa autoilla myös omia menojaan.

Hyötyajoneuvot ovat yritysten omistamia autoja, joita esimerkiksi asentajat ja huoltomiehet käyttävät töissä.

Mikäli tällaisilla autoilla ajetaan omia menoja, kilometreistä tulisi lain mukaan pitää ajopäiväkirjaa ja hoitaa verot kirjanpidon mukaisesti.

Alle puolet työautoa omiin menoihinsa käyttävistä pitää ajopäiväkirjaa, kertoo ITS Finlandin Taloustutkimuksella teettämä selvitys.

– Hyötyajoneuvojen yksityiskäytöstä on tullut ikään kuin maan tapa. Suomalaiset eivät tiedä, miten ajoja pitäisi seurata eivätkä usko, että voisivat jäädä omista ajoista kiinni. Riski on kuitenkin todellinen, ITS Finlandin toiminnanjohtaja Sampo Hietanen sanoo tiedotteessa.

Tavallinen syy väärinkäytöksiin on tietämättömyys. Miltei 60 prosenttia vastaajista ei tiennyt, kenen velvollisuus on todistaa, onko hyötyajoneuvoa käytetty omiin ajoihin.

Mutta ei väärinkäytöksistä kiinnijääminenkään suomalaisia huoleta. Vain pari prosenttia vastaajista pelkää, että verottaja puuttuisi ajoneuvon yksityiskäyttöön.

Hietasen mukaan väärinkäytöksistä voi kuitenkin rapsahtaa tukevat sakot – yksittäiselle työntekijälle jopa yli 10 000 euroa, mikäli autoedun verotusarvon ja arvonlisäveron joutuu maksamaan takautuvasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?