Espoo ohjeisti potilasta lainvastaisesti – tapauksien määrästä ”ei harmainta aavistusta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Terveyskeskus ei saa käännyttää yksityiselle – Espoo rikkoi lakia

Julkaistu: 25.6.2014 15:40, Päivitetty 25.6.2014 16:07

Oikeusasiamiehen mukaan Espoon terveyskeskukset ovat toimineet lainvastaisesti ohjatessaan vakuutettuja potilaita yksityiseen terveydenhuoltoon. Ylilääkäri Tuija Kumpulaisen mukaan Espoo toistaa nyt aiemman ohjeistuksen, joka kieltää käytännön.

Julkisuudessa kerrottiin maaliskuussa espoolaisäidistä, joka haki tyttärensä korvatulehdukseen hoitoa Puolarmetsän terveysasemalta. Tyttärellä oli kuitenkin sairasvakuutus, ja terveysasema ohjasi äidin yksityisen terveydenhuollon puoleen. Tapaus johti kanteluun oikeusasiamiehelle.

Oikeusmiehelle antamassaan selvityksessä Espoon terveysasemien johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen myöntää, että asiakkaita on toisinaan ohjattu yksityiselle puolelle ”palveluiden saatavuuden ollessa hankalaa”.

– Kuinka paljon ohjeita vastaan on toimittu, siitä minulla ei ole harmainta aavistusta. Mutta minulle on tullut ehkä kerran vuodessa yhteydenotto, jossa potilas on protestoinut sitä, että häneltä on kysytty, haluaako hän mennä yksityiselle puolelle koska hänellä on vakuutus.

Kumpulainen ei osaa sanoa, ovatko kaikki tapaukset Puolarmetsän asemalta vai onko yhteydenottoja tullut myös muiden terveysasemien asiakkailta.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan Espoon joidenkin terveysasemien käytäntö ohjata vakuutettuja asiakkaita yksityiseen terveydenhuoltoon on lainvastainen. Jääskeläisen ratkaisun mukaan potilaalla on oikeus itse valita, käyttääkö hän julkisia vai yksityisiä terveyspalveluja.

– Joskus potilaan kanssa on etsitty toista vaihtoehtoa, jos aikoja ei ole ollut saatavissa. Mutta tämä on jo meidän normaaliperehdytyksen mukaan kiellettyä.

Oikeusasiamiehen ratkaisussa pyydetään Espoolta ilmoitusta asiaan liittyvistä toimenpiteistä elokuun loppuun mennessä.

– Kertaamme henkilöstön kanssa, että potilasta ei aikaisempien eikä uusimpien ohjeiden mukaan saa ohjata yksityiselle, Kumpulainen sanoo.