Lidliä ympäröi salaperäisyyden velho – takana maailman 24. rikkain mies - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Salaperäinen Lidl paisuu Euroopan valtiaaksi

Saksalaisen Lidlin omistava yhtiö on kovaa vauhtia nousemassa Euroopan suurimmaksi ruoan vähittäiskauppiaaksi. The Guardianin mukaan menestyksen takana on salaperäinen miljardööri ja poikkeuksellisen vaikeaselkoinen yhtiö.

24.6.2014 18:15 | Päivitetty 24.6.2014 17:55

Saksalainen ruokakauppaketju Lidl on laajentunut pikavauhtia, ja sinipunakeltaisia myymälöitä on jo 9 875 ympäri Eurooppaa.

Brittilehti The Guardianin mukaan ketjun omistavan Schwarz Groupin nokkamies Dieter Schwarz on maailman 24. varakkain ihminen arviolta 19,6 miljardin euron varallisuudellaan. Menestyksekkäästä yhtiöstä on kuitenkin lehden mukaan hyvin vaikea saada tietoja. 

Esimerkiksi tiukasti yksityisyyttään varjelevasta 74-vuotiaasta Schwarzista on julkisuudessa ollut vain kaksi kuvaa, joista toinen on mustavalkoinen. Legendan mukaan Schwarz kieltäytyi Baden-Württembergin osavaltion yrittäjyyspalkinnosta, koska ei halunnut tulla kuvatuksi.

Syitä yrittäjyyspalkinnolle kuitenkin lienee. Hiljattain julkaistun raportin mukaan Lidlin omistava Schwarz Group nousee viimeistään vuoteen 2018 mennessä Euroopan suurimmaksi ruokakauppaketjuksi 80 miljardin euron myynnillään. Joidenkin analyytikot arvioivat nousun tapahtuvan jo tänä vuonna.

Menestyksen salaisuus ovat pihit saksalaiset

Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan Lidlin menestyksen salaisuus on senttejään laskevissa saksalaisissa, jotka tekevät yritysten välisestä kilpailusta raakaa. Kuvaavaa on, että amerikkalainen halpaketjujätti Wal-Mart yritti kymmenen vuotta laajentua Saksassa. Yhtiö kuitenkin luovutti vuonna 2007. 

The Guardianin mukaan Schwarz Groupin liiketoimintarakenne on poikkeuksellisen vaikeaselkoinen. Lehden haastattelema ammattiliitto Verdin edustaja vertaa yhtiön rakennetta ompelumalliin, jossa on satoja ellei tuhansia toisiinsa sidoksissa olevia yhtiöitä.

Lidl on lehden mukaan pitänyt suhteensa julkisuuteen minimissä, ja ensimmäinen lehdistöpäällikkökin palkattiin vasta vuonna 2006. Vuotta myöhemmin hän sai lähteä.

Lidlin salaperäisyys on The Guardianin mukaan syynä siihen, että saksalaislehti Stern penkoi vuonna 2008 yrityksen toimintaa suurennuslasilla. Sternin selvitysten mukaan Lidl oli muiden muassa palkannut etsiviä vakoilemaan omia työntekijöitään, joiden epäiltiin varastavan myymälöistä tavaraa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?