Beige Book paljastaa: Kiinan investoinnit hyytyvät pahasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ristiriitaisia tietoja: Raportti kertoo Kiinan jarruttamisesta

Kiinan talouskasvu heikkeni, kun pääomamenot vähenivät ja aiempaa harvempi yritys haki lainaa investointeihin. Näin todetaan yhdysvaltaisen tutkimuslaitoksen China Beige Book -raportissa. Luvut ovat ristiriidassa brittipankki HSBC:n tietojen kanssa.

23.6.2014 12:44 | Päivitetty 23.6.2014 12:48

Kiinan talouskasvu heikkeni alkuvuonna, kertoo newyorkilainen tutkimusyhtiö, joka selvittää Kiinan talouden tilaa neljännesvuosittaisessa raportissa.

Kyseessä on eri raportti kuin Yhdysvaltain keskuspankin Beige Book. Myös Kiina julkaisee omaa, samannimistä katsausta.

Vain puolet kyselytutkimuksen yrityksistä kertoi investointiensa kasvavan huhti-kesäkuussa. Kyseessä on sekä alhaisin taso että jyrkin pudotus raportin kymmenen julkaisukerran aikana vuodesta 2012 alkaen.

Investointien hidastuminen heijastui uusien työntekijöiden palkkaukseen ja palkkatasoon. Virallisen pankkijärjestelmän ulkopuolisten varjopankkien korkotaso putosi pankkeja alhaisemmaksi, raportissa kerrotaan uutistoimisto Bloombergin mukaan.

– Investoinnit ovat toimineet talouden moottorina viimeiset seitsemän vuotta. Heikko kehitys näkyy laajoina vaikutuksina talouden eri sektoreilla, maan eri osissa ja yritysten kuntoa kuvaavissa mittareissa, sanoi tutkimusyhtiö China Beige Book Internationalin tutkimusjohtaja Craig Charney.

Ensimmäistä kertaa yhdelläkään toimialalla ei näkynyt parannusta. Heikoimmin kehittyivät liikenne, kaivosteollisuus, vähittäiskauppa ja palvelusektori.

Kiinteistömarkkinoilla hintojen alamäki jatkui myös. Liikekiinteistöjen rakentamisessa tilanne toisaalta näytti valoisammalta.

Beige Bookin viesti on synkempi kuin esimerkiksi tänään julkistetut lukemat Kiinan teollisuustuotannon kehityksestä. Ostopäällikköindeksi oli kesäkuussa vahvimmillaan seitsemään kuukauteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?