Yllättävä tutkimus: Kirkkaan väriset autot myyvät paremmin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yllättävä tutkimus: Kirkkaan väriset autot myyvät paremmin

Amerikkalaiset suosivat kirkkaita värejä autojen jälleenmyynnissä. Suomessa tulos saattaisi olla toinen, arvioi autotietoja tuottava Autovista.

23.6.2014 12:32 | Päivitetty 23.6.2014 12:15

Villit värit ovat valttia autojen jälleenmyynnissä, väittää amerikkalainen iSeeCars.com. Autoja jälleenmyyvän sivuston mukaan esimerkiksi keltaiset ja oranssit autot menettivät viidessä vuodessa huomattavasti vähemmän jälleenmyyntiarvostaan kuin hopeiset, harmaat ja mustat autot.

Autotietoja tuottavan Autovistan pääanalyytikon Markus Halosen mielestä tulos on yllättävä.

– Siitä on muutama vuosi kun me olemme tätä tutkineet, mutta silloin tulos oli, että kirkkaat värit, kuten kirkkaan oranssi, olivat erittäin huonoja, ja musta oli hyvä väri.

Myös Yhdysvalloissa on aiemmin saatu tutkimustuloksia, joiden mukaan kirkkaiden autojen jälleenmyyntiarvo on huonompi kuin maltillisten väristen autojen.

iSeeCars.com:in tulos oli kuitenkin päinvastainen: parhaiten pärjäsivät keltaiset autot, jotka menettivät 26 prosenttia arvostaan, ja huonoiten pärjäsivät mustat ajoneuvot, jotka menettivät 34 prosenttia arvostaan. Värien hintavaikutus oli sama auton tyypistä riippumatta. Halosen mukaan eri värit vaikuttavat kuitenkin yleensä eri tavalla hintaan eri autotyypeissä.

– Edustusluokan autoissa harva välittää kirkkaista väreistä. Volkswagen Beatle taas on esimerkki autosta, jota ihmiset saattavat jopa hakea kirkkaissa väreissä.

Suomessa kirkkaiden värien hintavaikutuksen tutkiminen voisi Halosen mukaan olla hankalaa, koska otanta on pieni – kirkkaanvärisiä autoja ei ole valtavasti myynnissä. iSeeCars.com kuitenkin käytti tutkimuksessaan myyntitietoja 20 miljoonasta autosta, joiden vuosimallit vaihtelivat vuodesta 1981 vuoteen 2010. Arvonvähennys laskettiin inflaatiolla korjatusta alkuperäisestä hinnasta.

– USA:n automarkkinat ovat aika erilaiset, Halonen summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?