Yhä useampi ottaa lyhennysvapaata: "Elämäntilanteet muuttuvat" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaikki eivät maksa lomalla lainaa: "Lykkäävät mielellään"

Lyhennysvapaaseen turvautuu lähes joka viides asuntovelallinen. Syyt vaihtelevat lomatörsäyksestä työttömyyteen.

23.6.2014 6:01 | Päivitetty 23.6.2014 16:57

Yhä useampi velallinen turvautuu lyhennysvapaaseen, Helsingin Osuuspankista kerrotaan. Syissä korostuvat sosiaaliset syyt, kuten työttömyys tai lapsensaanti.

– Varsinaista tilastoa lyhennysvapaista ei ole, mutta tuntuma on, että viime vuoteen verrattuna kasvua olisi vähemmän kuin kymmenen prosenttia, Helsingin OP:n pankinjohtaja Markku Venäläinen sanoo.

Finanssialan keskusliiton kyselyn mukaan 18 prosenttia asuntovelallisista on ottanut lyhennysvapaata. Luku on noussut viime vuodesta hieman.

Suurin osa velallisista kertoo, että lainaa maksettiin aiempaa hitaammin elämäntilanteen muuttumisen, työttömyyden tai lomautuksen tai taloudellisen tilanteen muuttumisen vuoksi. Käytännössä elämäntilanteen muuttuminen tarkoittaa esimerkiksi avioeroa.  

– Lyhennysvapaan käyttö liittyy enemmän jo vuosia sitten nostettuihin luottoihin. Asuntoluottojen laina-ajat ovat normaalisti 15–20 vuotta, jolloin luoton kestoaikaan mahtuu muutoksia elämäntilanteissa, Venäläinen sanoo.

Aktia-pankissa ei ole havaittu merkittävää muutosta lyhennysvapaiden ottajien määrissä, mutta perusteet ovat muuttuneet.

– Sosiaaliset tilanteet ovat yleistymään päin. Mitään hälyttävää muutosta ei meidän kannalta näy. On tällaisia tilanteita, että toinen jää työttömäksi tai hoitovapaalle, ja perheen tulot putoavat suunnitellusta, Aktia-pankin varatoimitusjohtaja Taru Narvanmaa sanoo.

Aktiasta, Osuuspankista ja Nordeasta kerrotaan, että lyhyempiä muutaman kuukauden lyhennysvapaita saa helpostikin. Kun laina-aika uhkaa pidentyä useammalla vuodella, pankki haluaa neuvotella asiakkaan kanssa lainan ehdot uusiksi.

Osa rahoittaa lyhennysvapaalla kesälomaansa

Nordeasta kerrotaan, että lyhyet muutaman kuukauden lyhennysvapaat ovat suosittuja etenkin kesällä, kun rahaa halutaan käyttää lomailuun ja vapaa-aikaan.

– Kesä on hyvin tyypillinen aika lyhennysvapaalle. Moni lykkää lainanlyhennystä mielellään lomalla tuonnemmaksi, Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Nina Luomanen sanoo.

Nordean mukaan lyhennysvapaiden käytössä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta. Luomanen muistuttaa, että matala korkotaso on helpotus monelle velalliselle.

Nordea tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden muuttaa verkkopankissa oman lainan maksusuunnitelmaa siltä osin, kun se ei ylitä kymmenystä lainapääomasta.

Pankki kuitenkin arvioi lainan hinnan uudestaan, jos asiakkaan lyhennysvapaa tarkoittaa suurta pidennystä laina-aikaan.

– Jos asiakas tarvitsee useamman vuoden pidennyksen laina-aikaan, niin sitten saattaa myös marginaali muuttua, Luomanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?