Draghi: Korot pysyvät alhaalla, määrälliset helpotukset myös vaihtoehto - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Draghi: Korot pysyvät alhaalla, määrälliset helpotukset myös vaihtoehto

Euroopan keskuspankki voi tarpeen tulle ostaa sekä valtioiden joukkovelkakirjoja että yksityisen sektorin arvopapereita, keskuspankin johtaja Mario Draghi sanoo.

21.6.2014 16:31 | Päivitetty 21.6.2014 16:27

Suuren mittakaavan arvopaperiostot kuuluvat Euroopan keskuspankin (EKP) työkaluihin, mutta toistaiseksi pankki tyytyy pitämään korot matalana. Näin sanoi EKP:n johtaja Mario Draghi hollantilaisen De Telegraaf -lehden haastattelussa lauantaina.

Draghin mukaan euroalueen toipuminen on yhä heikkoa ja epätasaista. Sen vuoksi korot pidetään alhaalla vielä pitkän ajan. EKP teki kesäkuun alussa historiallisen päätöksen kun se laski ohjauskoron 0,15 prosenttiin sekä keskuspankkitalletusten koron 0,10 prosenttia negatiiviselle.

EKP:lta on pitkin kevättä tivattu kantaa niin kutsuttuihin määrällisiin helpotuksiin, eli markkinoille suunnattuihin suuren mittakaavan arvopaperiostoksiin. Aiemmin tällä viikolla myös IMF kannusti keskuspankkia omaksumaan määrällisen helpoitukset mikäli euroalueen inflaatio pysyy matalana.

De Telegraafin haastattelussa Draghi sanoi, että määrälliset helpotukset kuuluvat EKP:n mandaattiin, jos niiden tavoitteena on säilyttää hintavakaus. Draghin mukaan keskuspankki saattaa ryhtyä määrällisiin helpotuksiin jos inflaatio-odotukset pysyisivät matalina "keskipitkällä aikavälillä".

Keskuspankin ostot voisivat Draghin mukaan suuntautua paitsi valtioiden joukkovelkakirjoihin myös yksityisen sektorin arvopapereihin. Näin on toiminut myös Yhdysvaltojen keskuspankki Fed, joka on vuodesta 2008 ostanut sekä Yhdysvaltojen valtionvelkakirjoja että asuntolainavakuudellisia arvopapereita velkakirjamarkkinoiden välittäjäpankeilta.

Draghi korosti, ettei euroalueella kuitenkaan vielä ole mittavaa, kaikkia kulutustuotteita koskevaa deflaatiota. Euroalueen inflaatio on tällä hetkellä 0,5 prosenttia, mikä on kaukana EKP:n vajaan kahden prosentin tavoitteesta. Matala inflaatiotaso on lietsonut pelkoa Japanista tutusta deflaatiokierteestä, jossa hinnat laskevat, kasvu hidastuu ja kulutus ja investoinnit hiipuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?