FT: IMF esittämässä määrällisiä helpotuksia EKP:lle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

FT: IMF patistaa EKP:ia selvään lisäelvytykseen

Euroopan keskuspankin on turvauduttava poikkeuksellisiin lisäelvyytystoimiin, IMF patistaa.

19.6.2014 9:41 | Päivitetty 19.6.2014 14:31

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) odotetaan varoittavan tänään deflaatiosta ja ehdottavan Euroopan keskuspankille (EKP) arvopaperiostoja euroalueen kasvun vahvistamiseksi, kirjoittaa Financial Times (FT). Lehti on saanut haltuunsa luonnoksen IMF:n euroaluetta koskevasta vuosiarviosta.

IMF:n arvion esittelee valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde euroryhmän kokouksessa Luxemburgissa torstaina. Lagarden odotetaan kehuvan Euroopan unionia (EU) toimenpiteistä, jotka ovat "luoneet perustan elpymiselle", mutta samalla varoittavan, että korkea velkaantuneisuus ja liian suuri työttömyys voivat vaikeuttaa paluuta "vankkaan" kasvuun.

Financial Timesin mukaan IMF toivottaa myös tervetulleeksi EKP:n viime johtokunnassa omaksumat toimet, mutta toteaa samalla, että euroalueen "inflaatio on huolestuttavan matalalla" , myös tärkeimmissä euroalueen talouksissa. EKP laski kesäkuun alussa ohjauskoron 0,15 prosenttiin sekä keskuspankkitalletusten koron 0,10 prosenttia negatiiviselle. Lisäksi se ilmoitti pitkäaikaisesta, kohdennetusta TLTRO-rahoitusohjelmasta ja muista toimista.

Jos hintojen nousu ei nopeudu näistä toimenpiteistä huolimatta, EKP:n on seurattava Yhdysvaltojen keskuspankin Fed:in esimerkkiä ja ryhdyttävä määrälliseen elvytykseen eli arvopaperiostoihin, IMF neuvoo. Fed on vuodesta 2008 ostanut sekä Yhdysvaltojen valtionvelkakirjoja että asuntolainavakuudellisia arvopapereita velkakirjamarkkinoiden välittäjäpankeilta.

– Jos inflaatio pysyy itsepintaisesti alhaalla, EKP:n tulisi harkita laajamittaista arvopapereiden osto-ohjelmaa, suunnattuna etenkin valtioille, IMF arvioi.

– Tämä kasvattaisi luottamusta, parantaisi yritysten ja kotitalouksien taseita ja kannustaisi pankkeja lainaamaan.

IMF on lähes koko eurokriisin ajan kannustanut EKP:ta aggressiivisempaan rahapolitiikkaan.EKP:n johtaja Mario Draghi on tänä keväänä ensimmäisen kerran antanut ymmärtää, että määrälliset helpotukset ovat mahdollisia jos inflaatio pysyy huolestuttavan matalana. Toisaalta EKP:n kesäkuussa tekemiä toimenpiteitä on pidetty yrityksenä välttyä määrällisiltä helpotuksilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?