Fed pudotti selvästi ennustettaan USA:n talouskasvusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fed pudotti selvästi ennustettaan USA:n talouskasvusta

Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) on laskenut selvästi ennustettaan maan tämän vuoden talouskasvusta. Työttömyyden Fed sen sijaan uskoo vähentyvän aiempaa arviota ripeämmin.

18.6.2014 21:47 | Päivitetty 18.6.2014 21:50

Fed julkisti uudet talousennusteensa avomarkkinakomiteansa kokouksen jälkeen tänään.

Keskuspankki arvioi, että Yhdysvaltain talouskasvu asettuu tänä vuonna 2,1–2,3 prosentin haarukkaan. Edellisessä ennusteessa maaliskuussa arvio oli 2,8–3,0 prosenttia. Ensi vuodelle Fed ennustaa edelleen 3,0–3,2 prosentin kasvua.

Yhdysvaltojen työttömyysasteen Fed odottaa laskevan tänä vuonna 6,0–6,1 prosenttiin. Ennuste on hieman optimistisempi kuin maaliskuussa.

Ensi vuoden työttömyysasteen keskuspankki povaa painuvan 5,4–5,7 prosentin välille, joka niin ikään on parempi kuin maaliskuun arvio.

Inflaatioennusteissa ei ole suuria muutoksia. Fedin suosima inflaatiomittari asettuu uuden ennusteen mukaan 1,5–1,7 prosenttiin tänä vuonna ja 1,5–2,0 prosenttiin ensi vuonna.

Yhdysvaltojen taloudessavirkistymisen merkkejä

Yhdysvaltain keskuspankin mukaan maan taloudessa on viime kuukausina ollut havaittavissa virkistymisen merkkejä. Työmarkkinoilla tilanne on kohentunut, ja yritysten investoinnitkin ovat kasvaneet. Asuntomarkkinoilla elpyminen on kuitenkin edelleen hidasta.

Fed kuvasi talouden tilaa lausunnossaan, jonka se julkisti korkokokouksensa päätteeksi. Pankki leikkasi odotetusti jälleen arvopapereiden osto-ohjelmaansa 10 miljardilla dollarilla 35 miljardiin dollariin heinäkuun alusta alkaen. Keskeinen ohjauskorko pysyi edelleen nollan tuntumassa.

Osto-ohjelman uusi leikkaus merkinnee sitä, että se saadaan päätökseen syksyn aikana. Fed toisti arvionsa, että pankin ohjauskorko pysyy alhaisena vielä pitkään ohjelman päättymisen jälkeenkin.

Inflaatio pysynyttavoitteen alapuolella

Fedin mukaan inflaatio on Yhdysvalloissa pysytellyt edelleen keskuspankin kahden prosentin tavoitteen alapuolella.

– Pitkän aikavälin inflaatio-odotukset ovat kuitenkin yhä vakaat, lausunnossa sanotaan.

Vaikka työttömyys onkin laskenut, on se keskuspankin mukaan edelleen korkealla tasolla. Toukokuussa työttömyysprosentti oli 6,3, mikä on alin lukema sitten syyskuun 2008. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?