USA:n keskuspankki leikkaa velkakirjaostoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n keskuspankki leikkaa velkakirjaostoja

Yhdysvaltain keskuspankki Fed jatkaa odotetusti niin sanotun määrällisen elvytyksen keventämistä. Ohjauskorko pysyy ennallaan, lähellä nollaa.

18.6.2014 21:06 | Päivitetty 18.6.2014 21:48

Keskuspankki ilmoitti tänään rahapolitiikasta päättävän avomarkkinakomiteansa kokouksen jälkeen, että kuukausittaiset velkakirjaostot laskevat 45 miljardista dollarista 35 miljardiin dollariin heinäkuun alusta alkaen.

Päätös oli odotettu, sillä kaikki uutistoimisto Bloombergin haastattelemista 46 ekonomistista ennakoivat Fedin jatkavan arvopaperiostojen vähentämistä.

Fedin niin sanottu QE3-lainaosto-ohjelma oli alunperin kooltaan 85 miljardia dollaria. QE tulee sanoista ”quantitative easing” eli määrällinen elvytys.

Fed aloitti osto-ohjelmansa leikkaukset viime joulukuussa laskien kuukausittaiset ostot tammikuun alusta alkaen 75 miljardiin dollariin. Pankki on sen jälkeen kevään korkokokouksissaan supistanut kuukausittaisia ostojaan aina 10 miljardilla dollarilla.

Fed ostaa lainapapereita velkakirjamarkkinoiden välittäjäpankeilta. Lainaostoilla keskuspankki on pyrkinyt alentamaan pitkiä korkoja ja tukemaan näin taloutta. Kuukausiostoista 25 miljardia dollaria on toukokuun alusta alkaen suuntautunut liittovaltion velkakirjoihin ja 20 miljardia dollaria asuntolainavakuudellisiin arvopapereihin.

Jatkossa liittovaltion velkapapereita ostetaan 20 miljardilla ja asuntolainapapereita 15 miljardilla.

Ohjauskorko pysyi ennallaan

Fed piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan lähellä nollaa. Keskuspankki ilmoitti maaliskuussa luopuvansa ohjauskorkonsa sitomisesta työttömyyskehitykseen.

Pankki oli aiemmin ohjeistanut, että koron nostamista aletaan harkita, kun työttömyys laskee alle 6,5 prosentin. Toukokuussa työttömyys oli painunut jo alle tuon rajan eli 6,3 prosenttiin, mikä on alin lukema sitten syyskuun 2008.

Työttömyys- ja inflaatiokytkennän sijaan avomarkkinakomitea kertoi maaliskuussa arvioivansa laaja-alaisesti talouden kehityksestä saatavia tietoja arvioidessaan, koska ohjauskorkojen nosto alkaisi olla ajankohtainen.

Rahamarkkinoiden yli yön -rahan hintaa ohjaava federal funds -korko on pysynyt ennallaan vuoden 2008 joulukuusta lähtien, jolloin keskuspankki asetti korolle 0,00–0,25 prosentin tavoitehaarukan.

Fed on pyrkinyt ennätysalhaisella korolla kiskomaan Yhdysvaltain talouden ylös finanssi- ja talouskriisin aiheuttamasta pahimmasta taantumasta sitten 1930-luvun laman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?