Nordean pääekonomisti: Suomi tarvitsee uudet vaalit - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nordean pääekonomisti: Suomi tarvitsee uudet vaalit

Pankkikonserni Nordean tutkimusjohtaja ja pääekonomisti Aki Kangasharju esittää virkistävän kriittisiä näkemyksiä tänään käynnistyneistä minihallitusneuvotteluista. Hänen mielestään jo pahasti myöhässä oleviin rakenneuudistuksiin tulisi saada vauhtia, ja se tapahtuisi parhaiten uusien vaalien kautta.

Päivi Räsänen, Ville Niinistö, Alexander Stubb, Antti Rinne ja Carl Haglund maanantaina.

18.6.2014 16:16 | Päivitetty 18.6.2014 21:07

Suomen seuraavan pääministerin Alexander Stubbin (kok.) johdolla käytävissä neuvotteluissa nykyiset hallituspuolueet todennäköisesti pyrkivät löytämään sellaisen kompromissin, jonka kanssa ne voivat elää vuoden 2015 eduskuntavaaleihin saakka.

– Minun mielestäni olisi hyvä, jos sopua ei löydettäisi, vaan uudet vaalit pidettäisiin jo syksyllä, Kangasharju sanoo Taloussanomille.

Hän kuitenkin ennakoi, että kompromissi syntyy. Keitokseen heitetään todennäköisesti Sdp:n haikailema pieni elvytyspaketti, joka Kangasharjun mukaan on "kokoluokaltaan yhtä tyhjän kanssa". Myös kokoomus käyttää tilanteen hyväkseen, vaikka puolueella ei ehkä olekaan ollut yhtä selkeitä tavoitteita minineuvotteluihin kuin Sdp:llä.

Laiha paketti ei Kangasharjua juurikaan innosta.

– Sitten kitkutellaan, nahistellaan ja kosmeettisilla muutoksilla jollain tavalla ryömitään tämä hallituskausi loppuun, hän toteaa.

"Rakenneuudistuksiin onsaatava vauhtia"

Toisin kuin muut, Kangasharju ei näe minihallitusneuvotteluiden epäonnistumista, ja sen seurauksena todennäköisesti aikaistettavia vaaleja, riskinä. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoitti tänään pääkirjoituksessaan, että hallitusneuvotteluiden kariutuminen olisi puolueille tuhoisaa.

Nordean tutkimusjohtajan mukaan seurauksena voisi kyllä olla hallituspuolueiden määrän vähentyminen, mutta se tekisi päätöksenteosta helpompaa.

– Olisi hyvä, että tulisi lyhyt riitajakso ja sitten todettaisiin, ettei tästä mitään tule ja pakattaisiin laukut, hän sanoo.

Sen jälkeen uuden hallituksen tehtäväksi jäisi Kangasharjun mukaan sekä viime syksynä sorvatun rakennepaketin sisältöjen konkretisoiminen että radikaalien uudistusten tekeminen sote-, kunta-, työmarkkina- ja eläkepuolella.

– Rakenneuudistuksiin on nyt saatava vauhtia. Olemme aivan liian myöhässä aivan liian monessa asiassa, pääekonomisti näpäyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?