Dansken ekonomisti: Asuntojen hinnat laskuun - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Dansken ekonomisti: Asuntojen hinnat laskuun

Tänä vuonna asuntojen laskevat hieman Suomessa, Danske Bank ennakoi. Pääkaupunkiseudulla ei kuitenkaan kannata odottaa yhtä suurta laskua kuin muualla.

17.6.2014 15:29 | Päivitetty 17.6.2014 15:26

Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus uskaltaa sanoa ääneen sen, mitä pankkiekonomisteilta usein turhaan kärtetään.

– Meidän ennusteemme on, että tänä vuonna asuntojen hinnat tulevat Suomessa puoli prosenttiyksikköä alaspäin, hän kertoo Danske Bankin kesäkuun suhdannekatsauksen esittelytilaisuudessa.

Asuntojen hinnoilla tarkoitetaan tässä vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen myyntihintoja, jotka kääntyivät hienoiseen laskuun viime kesänä. Tämän vuoden tammi-huhtikuussa hinnat ovat olleet niin ikään laskussa.

Syyt löytyvät laajemmasta talouskuviosta: talouskehitys on ollut heikkoa, työttömyys kasvaa edelleen ja ansiotaso polkee paikoillaan.

– Ei asuntomarkkinat ole mikään irrallinen saareke, vaan kyllä tämä kehitys vaikuttaa myös sinne, Brotherus sanoo.

Pääkaupunkiseudun osalta saman suuruista pudotusta ei kuitenkaan ole luvassa, mutta toisaalta tulossa ei ole myöskään suuria korotuksia.

Alueiden väliset erot näkyvät: pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa asuntojen hinnat sinnittelevät muuttotappioalueiden hintoja korkeammalla. Eroja löytyy myös asuntotyyppien välillä, ja helpommin vuokrattavien yksiöiden hinnat ovat nousseet suurempien huoneistojen hintoja nopeammin edellisten vuosien aikana.

Danske Bankin mukaan pankkien marginaalien nousu on niin ikään pysähtynyt, mikä voi ilahduttaa asuntolainojen ottajia. Pankki ennakoi, että asuntomarkkinat pysyvät loppuvuoden ajan vaisuina, mutta vakaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?