Britannia sulki islamilaiset pankit ensimmäisen sukukin ulkopuolelle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britannia sulki islamilaiset pankit ensimmäisen sukukin ulkopuolelle

Britannian valtio saattaa jo lähiviikkoina hakea lainaa ensimmäistä kertaa islamilaisen lainaperiaatteen mukaan. Ensimmäisen islamilaisen lainan eli sukukin koko on 200 miljoonaa puntaa.

17.6.2014 14:11 | Päivitetty 17.6.2014 14:17

Britannian hallitus teki viime viikolla sopimuksen viiden pankin kanssa ensimmäisen islamilaisen velkakirjamyynnin järjestämisestä. Pankit ovat HSBC, Barwa Bank, CIMB, Standard Chartered ja National Bank of Abu Dhabi. 

Joukossa ei ole yhtään aidosti islamilaista suurta pankkia, vaikka niitä toimii Britanniassa kuusi. Moni valituista pankeista toimii toki islamilaisissa maissa. Esimerkiksi Barwa on qatarilainen ja CIMB malesialainen.

Britannia on suunnitellut ensimmäistä sukuk-lainaa jo vuodesta 2007. Maa haluaa olla asiassa aloitteellinen, koska hallitus haluaa Lontoosta nykyistä islamilaisen pankkitoiminnan keskuksen. Siinä mielessä on erikoista, ettei täysin islamilaisia pankkeja valittu järjestelemään lainaa.

– Tällä kyseisellä liikkeellelaskulla ei todennäköisesti ole suurta vaikutusta heti. Vaaditaan useampia liikkeellelaskuja ja yksityispankkien ja -rahoitusyhtiöiden osallistumista, jotta Britanniaan syntyisi sukuk-markkina, Commerzbankin analyytikko sanoi Apostolos Bantis sanoi uutistoimisto Reutersille.

Sukukeja järjestellään tällä hetkellä eniten Luxemburgissa, Kuala Lumpurissa, Dublinissa ja Dubaissa.

– Luonnollisesti olemme pettyneitä, ettei yhtäkään brittiläistä islamilaista pankkia valittu lainan järjestelijäksi. Se olisi ollut mahdollisuus edistää Britannian islamilaisia rahoitusmarkkinoita, Bank of London and the Middle Eastin (BLME) toimitusjohtaja Humphrey Percy kommentoi. BLME on yksi Britannian suurista islamilaisista pankeista ja suurin itsenäinen ei-valtiorahoitteinen pankki.

Aiemmin brittiviranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että suunniteltu sukuk olisi kertaluonteinen.

Islamilaisen lain mukaan liikkeelle lasketusta sukuk-lainasta ei saa periä korkoa. Tuotto perustuu velkakirjaan sidotun omaisuuserän, eli esimerkiksi asunnon tuottoon. Aiemmin on arvioitu, että Britannian sukukissa tuotto muodostuisi valtion kiinteistöjen vuokratuotoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?