Poikkeukselliset sääilmiöt uhkaavat Euroopan vehnänuotantoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomeen kylmää ja märkää: "Hyvin hälyttävää"

Ilmastonmuutos aiheuttaa Euroopassa suurempia satotappioita ja kasvavan elintarvikepulan, uusi tutkimus varoittaa.

17.6.2014 10:07 | Päivitetty 17.6.2014 10:15

Euroopan vehnäntuotannossa on varauduttava aiempaa suurempiin satotappioihin, kun maapallo lämpenee, varoittaa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Eteläisessä Euroopassa on luvassa lisääntyvää kuivuutta ja pohjoisessa märkyyttä ja kylmyyttä – etenkin kylvöaikaan.

– Tulokset ovat hyvin hälyttäviä. Eurooppa tuottaa 29 prosenttia maailman vehnästä. Nämä ilmiöt ovat olleet yksi tärkeimmistä syistä kasvavaan elintarvikepulaan ja elintarvikkeiden hintapiikkiin, sanoo MTT:n professori Reimund Rötter.

Rötter kollegoinen on selvittänyt ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä viljelyskasveille MTT:n MODAGS-hankkeessa.

– Vaikka tutkimus koski vehnänviljelyä, niin samat riskit koskevat myös muita viljelyskasveja, Rötter muistuttaa.

Ilmasto-olosuhteiden rajut alueelliset vaihtelut vaativat alueellisia strategioita. Toisilla alueilla pitää pystyä viljelemään lajikkeita, jotka kestävät kuumuutta, toisaalla kasvin pitää kestää kuumuuden lisäksi myös kuivuutta. Joillakin alueilla viljalajikkeiden pitää selvitä matalista lämpötiloista ja kestää maan vettymistä.

– Tutkimuksen ja maatalouspoliittisten päätösten pitäisikin tukea vehnän lajikkeiden monimuotoista kehittämistä ja mallinnusta, jotta markkinoille saadaan kehitettyä "tulevaisuuden ympäristöihin" soveltuvia, erityyppisiä vehnälajikkeita, Rötter toteaa.

MTT:n tutkimustulokset julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä toukokuussa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?