Nyt tehdään "kultakantaa vapaakauppasopimuksiin"

Julkaistu: , Päivitetty:

Talouskasvu, Ukrainan kriisi ja lännen uusi nousu. Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välistä vapaakauppasopimusta myydään monilla argumenteilla. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada kahdenkeskisistä sopimuksista uutta pontta monenkeskisiin neuvotteluihin, sanoo yliopistonlehtori Silke Trommer.


– Hallitusten ei tulisi sekaantua yksityiseen liiketoimintaan, Britannian suurlähettiläs Sarah Price sanoi Helsingin Eurooppasalissa, Ulkopoliittisen instituutin maanantaina järjestämässä seminaarissa.

Puheenaiheena on Euroopan unionin (EU) ja Yhdysvaltojen välille kaavailtu vapaakauppasopimus TTIP.

TTIP-sopimus on herättänyt kiivasta keskustelua siitä lähtien, kun sen ensimmäinen luonnos vuosi julkisuuteen kesäkuussa 2013. Kovan kritiikin seurauksena vapaakauppaneuvotteluja on sittemmin pyritty avaamaan, ainakin muodollisesti.

Heinäkuussa päättyy EU:n komission avoin konsultaatio, joka koskee sopimukseen sisältyvää investointisuojaa, ja Eurooppasalin tilaisuudessa eri maiden suurlähettiläät pohtivat neuvotteluita omista lähtökohdistaan.

Kaikkien maiden hallitukset ajavat "kunnianhimoista sopimusta". Siitä huolimatta sopimuksen tarkasta luonteesta on vielä vaikea sanoa mitään.

– TTIP on hyvä mahdollisuus sekoittaa pakkaa hieman. Sekä EU:lla että USA:lla on läjäpäin erilaisia standardeja, jotka usein eivät ota huomioon kuluttajille koituvia kustannuksia. Joillain aloilla sääntelyä varmasti vapautetaan. Vapaat markkinat ovat kypsät ja kykenevät. Ne voivat kehittää omat standardinsa, Romanian suurlähettiläs Marian Catalin Avramescu pohti.

Vapaakauppaneuvottelujen viides erä päättyi toukokuussa. Huhun mukaan kuudes erä alkaa heinäkuussa, mutta tarkkaa tietoa asiasta ei ole avoimessa verkossa. Lopullinen tavoite on saada valmis sopimus ratifioitavaksi vuoden 2015 lopussa.

– [Demokraattien ja republikaanien välinen] poliittinen takalukko Yhdysvalloissa, Euroopan rakenteelliset rajoitteet sekä heikot talousnäkymät molemmilla alueilla ovat nostaneet neuvotteluintoa, seminaaria alustava Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola summasi.

Eurooppasalissa intoa tosiaan löytyi, kun suurlähettiläät ylistivät vuoronperään vapaakauppasopimusta ja sen valmistelua.

Monenkeskiset
neuvottelut pysähdyksissä


Vapaakauppasopimuksia tutkineen Helsingin yliopiston lehtorin Silke Trommerin mukaan TTIP:stä toivotaan eräänlaista vapaankaupan kultakantaa – standardia, jonka mukaan tulevat vapaakauppa sopimukset muotoiltaisiin. Trommer työskentelee politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella. Etulyöntiasemaa on tarkoitus kasvattaa etenkin suhteessa Venäjään ja Kiinaan.

– Putin on uhmannut Kylmän sodan jälkeistä maailmanjärjestystä ja se on haaste myös liberaalille taloudelliselle järjestykselle, Yhdysvaltojen suurlähetystöä edustava Susan Elbow sanoi.

Liberaalia taloudellista järjestystä uhkaa myös monenkeskisten vapaakauppaneuvotteluiden pitkäaikainen pysähtyminen.

Maailmankauppajärjestön johtamat neuvottelut ovat seisseet paikallaan vuonna 2008 kariutuneiden Doha-neuvotteluiden jälkeen. Trommerin mukaan neuvotteluosapuolien toiveena on, että kahdenkeskinen TTIP avaa takaoven monenkeskisiin neuvotteluihin.

– Tavoitteena on sopia kahdenkeskisiä sopimuksia ja laajentaa ne myöhemmin monenkeskisiksi, Euroopan ja Yhdysvaltojen ehdoilla. Samaa ajetaan takaa neuvottelun alla olevalla Tyynenmeren vapaakauppasopimuksella (TPP).

Trommerin mukaan tämä on myös yksi keskeinen syy, miksi neuvotteluosapuolet haluavat sopimukseen paljon parjattua investointisuojaa, joka sallisi yritysten haastaa hallituksia oikeuteen löyhin perustein. Investointisuojan oikeuskäsittelyt noudattaisivat välimiesmenettelyä, ja ratkaisut olisivat kansallisten oikeuslaitosten ja demokraattisen kontrollin ulottumattomissa.

– Tarvitsemme selvästi sovitun juridisen prosessin ongelmien käsittelyyn. Se edistää investointia ja juuri sitähän me tältä sopimukselta kaipaamme. Me haluamme nähdä investointisuojan sopimuksessa ja tiedän, että myös EU on palaamassa sen tueksi, Yhdysvaltojen Elbow sanoi.

Eurooppasalin ulkopuolella innostus investointisuojasta ei kuitenkaan ole läheskään yhtä varauksetonta, edes kaikkien neuvotteluosapuolten kesken. Kriitikoihin lukeutuu paitsi laaja kansalaisjärjestöjen ja akateemikkojen kirjo myös Saksa, joka on vaatinut investointisuojan jättämistä neuvotteluista. Se vuorostaan tekisi koko sopimuksesta huomattavasti vähemmän puhuttelevan Yhdysvalloille.

Miten neuvottelujen lopulta käy, ei Elbow, eikä sen puolin Trommerkaan halua arvailla. Erityistä epävarmuutta aiheuttaa Yhdysvaltojen neuvottelumandaatti, joka selkenee vasta marraskuussa pidettävien välivaalien jälkeen.

– Kysymys kuuluu, saako presidentti Barack Obama neuvotella sopimuksesta kokonaisuutena vai voiko kongressi vaatia osia siitä erilliseen käsittelyyn, Trommer sanoo.

Jos kongressi saa käsitellä sopimuksen jokaista osaa erikseen, neuvottelut saattavat hidastua merkittävästi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  2. 2

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  3. 3

   Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

  4. 4

   Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

  5. 5

   SuPerin johtaja hoivakotien laiminlyönneistä: ”Pelkään, että vasta jäävuoren huippua on penkaistu”

  6. 6

   Attendo haluaa neuvotella kunnilta kovemman hinnan palveluilleen – ”Liikaa vaadittu, että tekisimme vielä tappiota”

  7. 7

   Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

  8. 8

   Haisevien patjojen ongelmista lukuisia yhteydenottoja – Tukes: Terveysoireiden takia jopa lääkäriin

  9. 9

   Sirkan kortti meni rikki, ja käteistä varten olisi pitänyt ajaa 100 kilometriä – Nordean virkailija antoi erikoisen vinkin

  10. 10

   Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  2. 2

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  3. 3

   Haisevien patjojen ongelmista lukuisia yhteydenottoja – Tukes: Terveysoireiden takia jopa lääkäriin

  4. 4

   Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

  5. 5

   Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

  6. 6

   Microsoftin tulos ylitti selvästi odotukset

  7. 7

   Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

  8. 8

   G7-maat: Teknojäteille veroja, Facebookin librasta ”vakava huoli”

  9. 9

   EU kiistelee omasta ehdokkaasta: ”Vakaa ja pätevä ja mahdollistaa IMF:n pysymisen eurooppalaisissa käsissä”

  10. 10

   WSJ: Olli Rehn on noussut IMF:n pääjohtajakisan kärkikaartiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  2. 2

   36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

  3. 3

   Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

  4. 4

   Taksiuudistus lopetti päivystysvelvollisuuden, eteläsavolainen taksiyrittäjä äimistelee kuljettajien reaktiota: ”Menkööt sitten tehtaalle töihin”

  5. 5

   Lukijat paljastivat omat nuukailu­menetelmänsä – Tiskitablettien pilkkomiselle rutkasti vastakaikua

  6. 6

   ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

  7. 7

   Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

  8. 8

   Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

  9. 9

   Tiskitabletit puoliksi ja hernekeiton herneet uusiokäyttöön – Miksi säästävää nuukailua pidetään nolona?

  10. 10

   Näin asennetaan paskalain vaatima jätevesi­järjestelmä – katso kuvat urakasta vaihe vaiheelta

  11. Näytä lisää