Euroalueen inflaatio yhä kauemmas EKP:n tavoitteesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroalueen inflaatio karkaa EKP:lta

Kuluttajahintojen nousuvauhti hidastui taas euroalueella toukokuussa huhtikuun pienen nousun jälkeen ja painui yhä kauemmas Euroopan keskuspankin (EKP) tavoitteesta.

16.6.2014 12:47 | Päivitetty 16.6.2014 12:54

EU:n tilastovirasto Eurostat ilmoitti tänään, että kuluttajahinnat nousivat toukokuussa 0,5 prosenttia viime vuoden toukokuusta. Lukema on alhaisin yli neljään vuoteen. Huhtikuussa inflaatio oli 0,7 prosenttia.

Toukokuun tarkistettu lukema pysyi samana kuin pari viikkoa sitten julkistettu alustava arvio.

Energian hinnat pysyivät euroalueella toukokuussa vuodentakaisella tasollaan laskettuaan huhtikuussa 1,2 prosenttia. Elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakan hinnat kallistuivat 0,1 prosenttia, kun nousua huhtikuussa oli 0,7 prosenttia.

Niin sanottu pohjainflaatio laski toukokuussa 0,7 prosenttiin huhtikuun 1,0 prosentista. Pohjainflaatiossa ei ole mukana elintarvikkeiden, energian, alkoholin eikä tupakan hintoja.

Inflaatio oli toukokuussa alle prosentissa jo kahdeksantena peräkkäisenä kuukautena, kun EKP:n tavoitteena on hieman kahden prosentin alapuolella liikkuva inflaatio keskipitkällä aikavälillä. Matalasta inflaatiosta huolimatta pääjohtaja Mario Draghi ja muut EKP-johtajat ovat vakuutelleet, että deflaation eli laskevan hintakehityksen uhkaa ei euroalueella ole. Deflaatio olisi myrkkyä taloudelliselle toimeliaisuudelle.

EKP on ennustanut, että kuluttajahinnat nousevat euroalueella keskimäärin prosentin tänä vuonna ja 1,3 prosenttia ensi vuonna. Pankki laski kesäkuun alun korkokokouksessa odotetusti ohjauskorkoaan ja julkisti tuhdin paketin uusia rahapoliittisia toimia euroalueen kituliaan talouskasvun piristämiseksi ja inflaation vauhdittamiseksi.

Suomen inflaatioeuromaiden kärkipäätä

Euromaista eniten eli 1,5 prosenttia hinnat nousivat Eurostatin lukujen mukaan toukokuussa Itävallassa. Suomen inflaatio oli euromaiden kärkipäätä, mutta laski kuitenkin 1,0 prosenttiin huhtikuun 1,3 prosentista.

Alhaisin inflaatio oli Kreikassa, jossa hinnat laskivat 2,1 prosenttia viime vuodesta.

EU:n yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi poikkeaa Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksistä, sillä siinä ei ole mukana esimerkiksi omistusasumista eikä kulutus- ja muiden luottojen korkoja.

Tilastokeskuksen mittaustavan mukaan Suomen kuluttajahintainflaatio oli toukokuussa 0,8 prosenttia.

Koko EU-alueen vuotuinen inflaatio laski toukokuussa 0,6 prosenttiin huhtikuun 0,8 prosentista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?