Autojen erityiskilvet kertovat omistajastaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ÄIT-I ja TÄT-I lähtivät ajelulle

Ihmiset ovat taas innostuneet ostamaan autoihinsa erityiskilpiä. Monen kilven takaa löytyy tarina. Senkin, miksi rahoituksen professorin auto on PUT-20.

14.6.2014 5:05 | Päivitetty 13.6.2014 14:38

Erityiskilvissä suosituimpia tunnuksia ovat auton omistajan tai haltijan nimikirjaimet ja numero yksi tai syntymävuosi, kertoo asiantuntija Minna Huovinen Trafista. Lisäksi erityiskilvissä näkyy myös ajoneuvojen mallimerkintöjä ja käyttöönottovuosia.

Viime vuonna Suomessa myönnettiin autoihin 892 erityiskilpeä. Se on lähes sata enemmän kuin vuonna 2012. Huovisen mukaan tilastoista voi havaita notkahduksia, jotka johtuvat taloudellisesta tilanteesta. Esimerkiksi 1990-luvun alkupuolella kilpiä otettiin vähemmän, ja määrä lähti nousuun 1990-luvun puolivälin tienoilla.

Viime vuonna myönnetyistä erityiskilvistä 536 tuli yksityiskäyttöön ja yritysten kulkuneuvoihin loput 358. Luvut selviävät Trafin Taloussanomille antamista tilastoista.

Kilpien takana on tarina

Aalto-yliopiston rahoituksen professorilla Vesa Puttosella on autossaan erityiskilvet. Hän kertoo, että ihmiset luulevat rekisteritunnuksen PUT-20 tulevan hänen sukunimestään. Moni ihmettelee luvun 20 merkitystä.

Taustalla on kuitenkin mielenkiintoisempi tarina kuin sukunimi. Puttonen kertoo aikanaan ostaneensa Nokian myyntioptioita, ja myyntioptio on englanniksi put. Optioiden toteutushinta oli 20.

– Olin silloin rahoitusyhtiössä töissä, ja työkaverit naljailivat minulle, että kuka on niin hönö, että laittaa rahaa myyntioptioihin, Puttonen sanoo.

Puttonen kertoo uhanneensa silloin, että hän ostaisi myyntioptioilla voittamillaan rahoilla S-sarjan Mercedes-Benzin. Ajan kuluessa Nokian kurssi tuli alas, Puttonen korjasi voitot ja osti Mersun.

– En kuitenkaan kehdannut laittaa PUT-20:tä rekisteritunnukseksi, koska olin silloin jo korkeakoulussa töissä, ja S-mersu on hieman öky, Puttonen kertoo.

Entisen työkaverit saivat taas aiheen kiusoitella Puttosta, ja seuraavaan autoon vaihtaessaan hän otti käyttöön myös rekisteritunnuksen PUT-20. Puttonen pitää kilpeä hieman turhamaisena, mutta kuittaa asian sillä, että elämä on lyhyt.

Professori maksaa kilvistään tuplasti

Seuraavaa autoa ja kilpeä varten Puttosella on jo suunnitelma, joita hän ei  vielä paljasta. Uusien kilpien hankkiminen maksaa hänelle pari tuhatta euroa, vaikka erityiskilpien hankintahinta on 900 euroa.

– Vaimo luuli ennen, että erityiskilvet ovat ilmaisia. Sitten hän sai tietää kilpien hinnan ja sen, että perheen rahoja oli käytetty sellaiseen. Niinpä hän päätti, että myös hänellä on oikeus käyttää saman verran perheen rahoja johonkin turhuuteen. En siis viitsi joka vuosi ostaa uusia kilpiä, Puttonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?